Placek z jagodami


"Coś pogoda przestała Nas ostatnio rozpieszczać, a szkoda, bo już się stęskniłam za krótkim rękawkiem. Mimo wszystko korzystamy z tego co mamy, prawda? Za chwil parę wyjeżdżamy z lubym na działkę do przyjaciółki, bierzemy psiaka pod pachę i liczymy na słoneczny dzień. A 30 lipca - kajaki <3 Mimo panujących tam warunków, co roku nie mogę się doczekać, aż wsiądę na kajak i zapomnę o rzeczywistości. Spanie w dziczy, jedzenie z ogniska, otaczająca przyroda i oczywiście brak wszystkiego co jest potrzebne do życia. Tylko Ty i kajak + namiot i przyjaciele. Będzie fajnie! Ale dzisiejszy wyjazd jest równie przyjemny, dlatego zaraz lecę do kuchni zrobić jakiś przysmak do herbatki i zamarynować drugi do czegoś mocniejszego :) A dla Was na dzisiejszy podwieczorek mam przygotowany ostatnio Placek z Jagodami. Jejciu jaki od był pyszny! Prosty w przygotowaniu, ale dodatek leśnych owoców spowodował, że lekkość podstawy idealnie łączyła się z kwaskiem owoców. Nie był za suchy, był w sam raz. Takie letnie lekkie ciasto z owocami. Na takie umiarkowane temperatury jak znalazł. To kto się skusi? Przepis jako pierwszy znalazłam u dorotuś"



Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki jagód
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, dalej ubijać. Do piany dodać kolejno żółtka, a następnie olej, wciąż ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać i  delikatnie połączyć z ciastem.

Ciasto piekłam w  formie 28 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy owoce. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy w formie, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!