Placek porzeczkowy



" Jak to się stało, że nie wiedzieć kiedy i jak przeniosłam się z umiarkowanej Polski w tropiki? 35 stopni w cieniu to naprawdę zachodnie śródziemnomorskie upały! Nic tylko leżeć do góry brzuchem popijając drinki z parasolką. I żeby nikt nie pomyślał, że narzekam, co to to nie! Rozpiera mnie energia wewnętrzna gdy jest taka pogoda, tylko jakoś energii do pracy tak jakby trochę mniej... Obiecałam na FB jakiś czas temu Placek. Wymyślony z potrzeby zużycia owoców z sadu. Padło na czerwone porzeczki. Ale muszę Wam powiedzieć, że sprawdził się idealnie w te upały. Nie za słodki, trochę cierpki i mocno orzeźwiający. Tego nam trzeba, do dzieła! :) "

Składniki:
Kruchy spód:
  • 100g masła śmietankowego
  • 250g mąki
  • 3 jaja
  • 90g cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
  • 500g czerwonej porzeczki
  • 150g cukru
Kruszonka:
  • 60g cukru
  • 120g mąki
  • 120g masła
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. 
Jajka ubijamy z cukrem, dorzucamy do mąki i masła i wszystko sprawnie zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 40 minut. Po tym czasie ciasto na spód wyjmujemy i grubo wałkujemy. Następnie przekładamy je do dużej prostokątnej formy, ugniatamy i wkładamy do piekarnika na 15 minut w 180`C. 

Porzeczki myjemy, oczyszczamy z szypułek i posypujemy cukrem. Odstawiamy. 
Kruszonkę przygotowujemy z podanych składników - do wysokiej miski wrzucamy pokrojone na kawałki masło, dodajemy cukier i mąkę, miksujemy do momentu, aż powstaną nam małe okruszki. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć, możemy trochę ugnieść i ponownie użyć miksera. 

Lekko przyrumienione ciasto wyjmujemy z piekarnika, wrzucamy na wierzch owoce i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 180`C.

Smacznego! 


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!