Zdrowe ciastko z żurawiną



" Ale w nocy nad Mazowszem grasowała burza! Co chwile były pioruny, a grzmoty jak na jakiejś techno-dyskotece. Powiem Wam, że nie boję się burzy, ale przy tej odłączyłam wszystko od zasilania, tak ' na wszelki wypadek '. Tak sobie pomyślałam, że najwyższy czas na planowanie spływu kajakowego. I tak czytam, i czytam i nie wiem gdzie w tym roku płynąć. Byliśmy już na Krutyni dwa razy, na Rospudzie, na Brdzie  i nie mamy pomysłu na kolejną 5 dniową wyprawę. Potrzebujemy przyjaznego otoczenia na dzikie campingi. Fajnego nurtu i ładnych widoczków. Coś polecacie? Może ktoś z Was też uwielbia wypoczywać na kajakach i może coś polecić? Albo zna koleżankę, koleżanki i ją wypyta? Byłabym bardzo wdzięczna! Piszcie tu albo na Facebooku :) Dziś ciastka - takie ciastka na 100% zabiorę ze sobą na tegoroczny spływ - są pożywne, smaczne i zdrowe. Dodają mnóstwo energii  i wytrzymują parę dni w szczelnym zamknięciu, ma ktoś ochotę?

Składniki:
  • 300g płatków owsianych
  • 1,5 łyżki sezamu
  •  duża garść żurawiny, maku
  • 3 pokrojone śliwki
  • szklanka musli
  • 70g  pokruszonej czekolady
  • szklanka cukru
  • 3 garście ryzu preparowanego
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • jajko

Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180`C.
Masło rozpuszczamy i studzimy, mleko łączymy z roztrzepanym jajkiem i odstawiamy. Wszystkie suche składniki wsypujemy do wysokiej miski i mieszamy. 

Mleko z masłem łączymy ze sobą, a następnie zalewamy nasze ziarna. Lepimy ręką, albo łyżką małe kuleczki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach.

Pieczemy 15 minut w 180`C.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!