Przekładaniec truskawkowy
"Sezon na truskawki trwa, a ja zauważyłam, że zapomniałam Wam przedstawić jeden smakowity przepis :) Ale o tym za chwilę :) Co do sezonu - nie wiem czy Wiecie, ale zaczynają się czereśnie! Od dziś zaczynamy zbiory u mnie na działce. W tym roku wyjątkowo mało podobno, ale to się okaże jak tam dojadę i zobaczę na własne oczy. Już w sumie chciałabym aby te dwa tygodnie minęły i abym w portfelu miała już odłożone pieniądze na wakacje, ale to nie takie proste niestety. Dlatego czy deszcz, czy płynący z nieba żar, o 5 wstać będzie trzeba i cały dzień na powietrzu spędzić. Ale mimo wszystko, porozmawiam z klientami, może dojdą moje nowe wizytówki, które zrobiłam i porozdaję ich parę, no i pomyślcie - codziennie na targu będę miała dostęp do świeżych smakołyków lata. No to kochani, trzymajcie za mnie kciuki i zapraszam do wypróbowania przepisu - dziś iście letni, bo owocowy - Przekładaniec truskawkowy."
Składniki:
- 2 Jajka
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąka ziemniaczana
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru waniliowy
- 300 g truskawki
Sposób przygotowania:
Na samym początku jajka ubijamy z cukrem. Następnie w drugim naczyniu mieszamy mąkę i proszek, którą dodajemy do masy jajecznej, ciągle ubijając. Dodajemy rozpuszczone masło, a następnie przekładamy do okrągłej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 30 minut.
W tym czasie truskawki należy umyć, obrać i pokroić w plasterki, odstawić na później. Śmietankę ubić na sztywną pianę pod koniec powinniśmy dodać cukier. Wszystko wkładamy do lodówki do momentu wystudzenia ciasta.
Ostudzone ciasto należy przekroić w pół i przełożyć najpierw śmietaną a następnie warstwą truskawek. Na truskawki nakładamy drugi blat i powtarzamy czynność. Odstawiamy na godzinkę - będzie wtedy dużo smaczniejsze!
Tyle :)
Smacznego!
Wspaniały przekładaniec! Piękne zdjęcia i blog:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuń