Pierogi z jagodami
"Pierogi z jagodami. Powiem szczerze, że chodziły za mną od bardzo dawna. Nie są trudne w wykonaniu, ale zawsze się długo w sobie zbieram żeby je zrobić. Uwierzcie mi - warto. Pierogi z jagodami to jeden z lepszych pomysłów na obiad/deser w upalne dni. Polecam dla małych szkrabów, mających problem z jedzeniem. To zjedzą na pewno z wielką chęcią :) Ten przepis przygotowałam specjalnie na konkurs z platformy Cooklet.com - Europa na widelcu - Polska. Co jak co, ale pierogi to na prawdę ojczysty deser. Polecam! "
Składniki:
- 500g mąki
- 400ml gorącej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300g jagód
- łyżka mąki
- 3 łyżki cukru
- śmietana 18%
Sposób przygotowania:
Jagody myjemy i przesypujemy do miski, posypujemy mąką i cukrem. Mieszamy i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wodą, dodajemy oliwę. Mieszamy a następnie ugniatamy. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka wielkości dużej szklanki. Na jedno kółko nakładamy na środek jedną łyżeczkę jagód i zagniatamy.
Polecam przyrząd do lepienia pierogów - nie jest drogi, jest łatwy w użyciu, a dzięki nemu wychodzą bardzo zgrabne pierogi ;)
W szerokim garnku gotujemy wodę do której dodajemy trochę oliwy. Do wrzącej wody wrzucamy kilka sztuk zlepionych pierogów i gotujemy około 3 minut ( gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około minutę ).
Wyławiamy z wody i zdobimy kleksem ze śmietany, smacznego!
Jagody to smak lata i wakacji. I te buzie umorusane na fioletowo;)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty! Jak dopadnę gdzieś jagody to od razu robię pierogi :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pierogi z jagodami! :) Tylko trzeba uważać na farsz, bo lubi brudzić buzię, ubrania i wszystko dookoła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńDla mnie to nie deser, a obiad:)
Aaaa tak nawiasem rdzennie, to one raczej polskie nie są :P
Pierogi pochodzą ze wschodu i tam nazywają się Blinami o ile się nie mylę. Do Polski, a dokładnie do Sandomierza sprowadził je św. Jacek ;) I od tamtego czasu są w naszej tradycji ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie to śniadanie, obiad, deser i kolacja w jednym - mogę je jeść cały czas :D
zdecydowanie najlepsze:)!
OdpowiedzUsuń