Crumble truskawkowe


" Przygotowałam dla Was parę przepisów, ale nie wstawię ich tak szybko jak myślałam. Blog mnie strasznie odciąga od nauki - no dobra, sama się odciągam, a blog jest moją wielką wymówką <3. Ha, śmiesznie - kiedyś byłoby to sprzątanie. No cóż, w każdym razie muszę z tym jakoś powalczyć przez tydzień, mam nadzieję, że mi wybaczycie i mimo wszystko będziecie korzystali z zebranych już na nim przepisów, jak macie jakieś pytania, coś jeest niezrozumiałe, albo macie jakieś uwagi piszcie na FB - tam jestem częściej. No a dziś - słodycz lata - Crumble truskawkowe <3 Kto lubi? "

Składniki:
  • 400g truskawek 
  • 3 łyżki cukru
kruszonka:
  • 60g cukru
  • 120g mąki
  • 120g masła
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. 

Truskawki myjemy, wyjmujemy szypułki i kroimy na połówki. Kruszonkę przygotowujemy z podanych składników - do wysokiej miski wrzucamy pokrojone na kawałki masło, dodajemy cukier i mąkę, miksujemy do momentu, aż powstaną nam okruszki. Połowę truskawek wrzucamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy połową cukru, a następnie sypiemy bogato kruszonką. Z następną warstwą postępujemy tak samo, na kruszonkę nakładamy pokrojone truskawki - posypujemy je cukrem i zasypujemy kruszonką.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut - bądź do momentu gdy kruszonka nabierze złotego koloru.

Crumble truskawkowe idealnie komponuje się z gałką lodów. Podawajcie na ciepło ;)

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!