Tarta Porzeczkowa


"Ależ miałam udany weekend! Sobota, chyba najbardziej pozytywna, dzięki Food Blogger Fest! Tylu ludzi powiązanych jedną wspólną pasją - gotowaniem. Było smacznie, kolorowo i bardzo pouczająco. No i w końcu mogliśmy się poznać. Bardzo dziękuję - było mi to potrzebne. A teraz jeszcze jedna wiadomość - będę miała kuchnie! Ale nie taką zwykłą, ha - to będzie kuchnia w ogrodzie! Jutro zaczynamy remont. Ależ pozytywne emocje wzbudziła we mnie ta wiadomość - no i ten fakt, że wszystko będę mogła stworzyć po swojemu - no, przynajmniej większość. Kuchnia z wielkimi szklanymi drzwiami, do tego wyjście do ogrodu, doniczki z ziołami i warzywami. Zaraz po remoncie, zapraszam na grilla! A dziś - Tarta Porzeczkowa z Kruszonką, jakby ktoś miał jeszcze zbędne, czerwone owoce z zeszłego sezonu to słodko polecam. "

Składniki:
  • 250g mąki
  • 120g margaryny
  • 90g cukru
  • 3  żółtka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany 18%

Owocowy farsz:
  • 2 szklanki mrożonych porzeczek
  • 50g cukru

Kruszonka:
  • 125 g maki
  • 75 g masła
  • 60 g cukru
Sposób przygotowania ciasta:
Na sam początek do miski wsypujemy mąkę. Żółtka ubijamy z cukrem  i cukrem waniliowym. Ubite żółtka dodajemy do mąki i śmietany. Margarynę kroimy w kwadraciki i dodajemy do miski. Wszystko ucieramy mikserem (chyba, że wolicie tradycyjnie, ugniatać ręcznie). 

Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy ( można też przykryć sreberkiem z wysypaną na wierzch fasolą, albo grochem) i pieczemy ok. 20 minut. Do zarumienienia się.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę - do maki wrzucamy cukier i pokrojone masło i miksujemy ze sobą wszystko, do momentu gdy uzyskamy małe kuleczki. Można zamiast miksera zrobić to ręcznie ale nie raz przekonałam się, że kuchnia wtedy nie jest tak czysta jak przed pieczeniem. 

Na ciasto kruche  i wrzucamy wymieszane porzeczki z cukrem i posypujemy kruszonką - pieczemy około 20 minut w 180`C, bądź do momentu ze złocenia się wierzchu.

Smacznego! 

I jeszcze raz dziękuję za miłe spotkanie! 
I za możliwość udziału w warsztatach fotograficznych! Oto co mi wyszło :) 








A firmie Kamis za miły podarek :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!