Makaron do Lasagne

Makaron do Lasagne

" Prosty i szybki przepis na ciasto makaronowe idealnie nadające się do Lasagne. Jeżeli planujecie włoską kuchnię na obiad polecam zrobić do niej własny makaron. Czemu? Bo po pierwsze taniej, po drugie, smaczniej, a po trzecie wcale się przy tym bardzo nie namęczycie - a satysfakcja będzie wielka! Znalazłam kiedyś ten przepis na jakimś forum, ale bardzo długo się musiałam do niego przekonywać ;)  Zapraszam na przepis na Makaron do Lasagne. "

Składniki:

  • około 0,5 kg mąki 
  • 2 jajka 
  • oliwa - około 2 łyżek
  • szczypta soli
  • woda
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, oliwę i sól. Wyrabiamy ręcznie dodając tyle wody, aby ciasto było twarde ale elastyczne. Ja po prostu po trochu dolewałam. Jeżeli przesadzicie z wodą, dodajcie trochę mąki.

Dzielimy ciasto na kilka mniejszych części i wałkujemy jak najcieniej. Jeżeli ktoś ma maszynę do makaronu, może jej oczywiście użyć, ale ja sobie spokojnie poradziłam bez niej.

Jeżeli używacie makaron od razu wystarczy go troszkę podsuszyć. Jeżeli zamierzacie go zużyć innym razem, rozwieźcie pokrojone już odpowiednio płaty makaronowe i suszcie około 2 godzin.


Komentarze

  1. Od dawna mam zamiar zrobić sama ten typ makaronu.
    Dziękuję za "ponaglenie" ;)

    Powiedz mi, potem używasz go tak jak sklepowego lasagne, tzn. taki suchy zalewasz sosami i przekładasz ?
    Co innego sklepowy, wysuszony na wiór, a co innego taki świeży, miękki. Skracasz wtedy czas zapiekania, by się nie rozmiękczył za nadto, i jeśli tak to o ile mniej więcej ?

    Pozdrawiam serdecznie,
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja Lasagne zalewam tylko na ' wierzchniej' warstwie. Jeżeli chodzi o suchość - mój makaron jest był strasznie cienki, dlatego nawet jak był suchy, nie trzeba było go moczyć, gotować czy dłużej piec. W następnym poście opiszę lasagne. Piekłam ją 30 minut i była przepyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj dużo lepiej i taniej zrobić swój makaron po pierwsze wiadomo co w nim jest po drugie nie wykosztujemy się na niego 8zł a po trzecie więcej satysfakcji jest z czegoś co się samemu zrobiło:)
    Pozdrawiam Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lasagne mam być moim popisowym daniem na dzisiejszego Sylwka. Dzięki za przepis na makaron:) kupnego nie lubię. dzięki jeszcze raz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Udanej zabawy Ci życzę! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!