Kompocik - rabarbar + truskawka


" Co robię, zamiast nauki do licencjatu? No co? Oczywiście, że gotuje! Nic tak nie relaksuje, jak orzeźwiający kompot z rabarbaru. No i o to chodzi. Weekend spędzę na Ursynaliach, a od poniedziałku - cóż kuję do TEGO egzaminu. Dlatego zachęcając Was do kontaktu ze mną, wpadajcie na FB - tam będę częściej. A i nie ukrywam, że parę słów otuchy mi się bardzo przyda! Co do kompotu, robi się go błyskawicznie, gotuje niecałe 30 minut a smak jest nie do opisania, szczególnie w ciepłe dni -  a właśnie, Ktoś wie jaka pogoda będzie w ten weekend w Warszawie? "

Składniki:

  • 500g truskawek
  • 4 pędy rabarbaru
  • pół szklanki cukru
  • woda ( 2,5 l )
Sposób przygotowania:

Truskawki skubiemy z szypułek, myjemy i wrzucamy do garnka. Rabarbar, obieramy ze skórki i kroimy na 5 cm paski. Dorzucamy do truskawek, zasypujemy to wszystko cukrem i zalewamy wodą. 

Gotujemy około 30 minut. Po zagotowaniu się wody zmniejszamy gaz na najmniejszy! Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu.  Dla smaku  można dodać plasterek cytryny.

Na zdrowie!  


Komentarze