Baba z wozu czyli... Baba czekoladowo-pomarańczowa
" Macie czasami tak, że czas stoi w miejscu, że nic się innego nie liczy? Ja miewam tak zawsze, gdy wyjeżdżam gdzieś z eM. Dzięki chwilom spędzonym razem z nim, staję się od razu pełna energii i gotowa na nowe wyzwania. Tym razem, było mi tak błogo, że zapomniałam o zbliżającej się obronie pracy licencjackiej, o tym, że to wcale nie lipiec, tylko dopiero początek maja. Złudna nadzieja prowadziła mnie codziennie rano ( po 12 ) na łódkę, pozwalając mi nie myśleć o zbliżającej się pracy. Ale powrót do rzeczywistości nie okazał się wcale taki zły.
- Nr.1 Zostałam Cookletterm miesiąca Maj 2012 :)!,
- Nr.2 Wygrałam u Emci przepiękne ściereczki,
- Nr.3 Dostałam propozycję udziału w programie kulinarnym i nie mówię tu o Ugotowanych, bo na to się nie zgodziłam.
Powiem Wam, że do szczęścia brakuję mi tylko Was. Chciałabym aby ten blog ciągle się rozwijał, żebyście czerpali z niego garściami, a jak się uda, żebyście mieli jakąś korzyść z zaglądania tu od czasu do czasu, myślę tu o jakiś konkursach i nagrodach z nimi związanymi. Tylko szczerze mówiąc, jestem w tym na razie zielona, więc dajcie mi jeszcze trochę czasu. I tak uważam, że Słodkie Przyjemności w ciągu tego roku niesamowicie się rozwinęły, no i poznałam Was, czego nikt mi już nie zabierze! No dobra, już więcej nie zanudzam, teraz coś w końcu dla Waszego podniebienia - Babka Czekoladowo-Pomarańczowa. Połączenie dwóch najlepszych składników. Nic dodać, nic ująć. Ciasto podbiło dzisiejszy rodzinny obiad, więc z czystym sumieniem mogę polecić przepis każdemu z Was! "
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g cukru białego
- 75 g kakao w proszku
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżki zmielonej skórki pomarańczowej
- 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 3 duże jaja
- 60 ml wody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy i dodajemy resztę składników - miękkie masło, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, wodę, jaja. Wszystko mieszamy na wolnych obrotach mikserem.
Następnie zwiększamy obroty i mieszamy przez 5 minut, aż ciasto zgęstnieje. Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy i pieczemy 35-45 minut, aż do momentu gdy wkładany patyczek będzie suchy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!