Tarta wiśniowo-waniliowa pod pierzynką
" Dłuuuugi tydzień maja! Ja swój zaczynam o 13. Potem już tylko błogie lenistwo, zakupy i pakowanie! Muszę jeszcze zrobić majówkowe menu, żeby wiedzieć co kupić i laba. Oj, nie wiem jak Wy, ale mi jest strasznie potrzebna. Będę się obżerać, opalać i pluskać w wodzie - chociaż to ostatnie to chyba tylko jest jeszcze możliwe w basenie, bo zamarznę, heh. Dziś taka szybka propozycja, ale za to przepyszna w smaku! Tarta wiśniowo - waniliowa pod pierzynką. Enjoy! "
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250g mąki
- 120g margaryny
- 70g cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany 18%
Masa waniliowa:
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 80 g mąki
- 1/2 l mleka
- 0.5 laski wanilii
- 120 g masła
- 80 g cukru
Wiśnie:
- 300g wydrylowanych wiśni
- 100g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody
- 400ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania kruchego ciasta:
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Ubite żółtka dodajemy do mąki i śmietany. Margarynę kroimy w kwadraciki i dodajemy do miski. Wszystko ucieramy mikserem
(chyba, że wolicie tradycyjnie, ugniatać ręcznie). Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Formę do tarty wykładamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut.
Sposób przygotowania kremu waniliowego:
Mleko z ziarenkami laski wanilii gotujemy na małym ogniu około 8-10 minut. W tym czasie żółtka ubijamy z cukrem, na koniec dodając mąkę. Ciepłe mleko, partiami dolewamy do żółtek ( ja zawsze na początku wlewam 2 łyżki mleka i mieszam aby ocieplić masę ).
Wymieszaną masę, przelewamy do rondelka i gotujemy na małym gazie ciągle mieszając, do momentu gdy masa osiągnie wymaganą gęstość. Studzimy w oddzielnej misce wypełnionej zimną wodą.
Masło miksujemy na gładką masę z cukrem. Gdy budyń całkowicie ostygnie dodajemy go partiami aż uzyskamy puszysty krem. Wkładamy go na 30 minut do lodówki aby masło się troszkę ścięło.
Sposób przygotowania masy owocowej:
Wiśnie wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i gotujemy. Blenderem miksujemy, tak aby pozostały małe grudki. Gdy masa zacznie się gotować dodajemy mąkę ziemniaczaną połączoną z wodą. Zdejmujemy z palnika i mieszamy, aż wszystko się ze sobą połączy. Odstawiamy do ostygnięcia co jakiś czas mieszając.
Ostudzone ciasto kruche smarujemy masą owocową, następnie wylewamy masę waniliową i rozprowadzamy równo. Na wierzch ubijamy śmietankę i tworzymy jakieś fale na wierzchu. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki i podajemy na deser :)
Smacznego!
Wspaniała tarta :) Przede mną też tydzień lenistwa...tylko że bez opcji kąpieli w basenie i wcinania takiej pysznej tarty...aż szkoda ;)
OdpowiedzUsuń