Szarlotka Migdałowa



" Dużo pracy. Dużo pisania. Brak czasu. Mimo, że chciałabym spędzać czas tylko i wyłącznie na pieczeniu - muszę trochę dać na wstrzymanie. Niestety. Moja dzisiejsza propozycja jest idealna dla ludzi uwielbiających owoce w wypiekach. Nie zbyt słodka, soczysta i wyśmienicie migdałowa. Nowy pomysł na szarlotkę, spróbujecie?"

Składniki na spód:
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki miałkiego cukru 
  • 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g miękkiej margaryny
  • łyżka śmietany 18%
Składniki na jabłkowy farsz:
  • 1,5 kg jabłek startych na dużych oczkach
  • 0,5 szklanki cukru
  • 150g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki cynamonu
Składniki na migdałową warstwę:
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 250 g mąki tortowej
  • 120 g miękkiej margaryny
  • 100g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy śmietankę i masło. W oddzielnej misce łączymy żółtka z cukrem i dodajemy do reszty składników. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Z ciastem na wierzch robimy podobnie, do mąki wsypujemy zmielone migdały i dodajemy masło i żółtka połączone z cukrem. Ugniatamy za pomocą maszynki, a później ręcznie i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180`C.
Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy  nim dużą formę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto i wykładamy folią aluminiową wierzch który posypujemy grochem albo fasolą, aby podczas pieczenia się nie podniosło. Pieczemy 10 minut po czym zdejmujemy folię i dopiekamy 5-7 minut.

Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka i ścieramy na grubych oczkach tarki migdałowe ciasto. Możemy posypać płatkami migdałowymi - ja posypałam zmielonymi. Pieczemy około 40 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru.
Smacznego!

Dodaj napis

Komentarze

  1. Lubię takie napakowane jabłkami szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ślicznie i na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna! Ach, ile bym dała za kawałek takiej cudnej szarlotki!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, dużo jabłek i pyszne migdały, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  5. zdjęcie z różaną świeczką jest takie wiosenne! piękny wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję. Uwielbiam Wasze reakcje;) Wszystkim polecam wypróbowanie przepisu. Warto ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kapitalna. Bardzo lubię szarlotki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się pomysł z migdałami. Szukam dobrego przepisu na szarlotkę więc wypróbuję chętnie z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!