Szarlotka Migdałowa
" Dużo pracy. Dużo pisania. Brak czasu. Mimo, że chciałabym spędzać czas tylko i wyłącznie na pieczeniu - muszę trochę dać na wstrzymanie. Niestety. Moja dzisiejsza propozycja jest idealna dla ludzi uwielbiających owoce w wypiekach. Nie zbyt słodka, soczysta i wyśmienicie migdałowa. Nowy pomysł na szarlotkę, spróbujecie?"
Składniki na spód:
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki miałkiego cukru
- 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 300 g mąki tortowej
- 150 g miękkiej margaryny
- łyżka śmietany 18%
Składniki na jabłkowy farsz:
- 1,5 kg jabłek startych na dużych oczkach
- 0,5 szklanki cukru
- 150g zmielonych migdałów
- 3 łyżki cynamonu
Składniki na migdałową warstwę:
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g mąki tortowej
- 120 g miękkiej margaryny
- 100g zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy śmietankę i masło. W oddzielnej misce łączymy żółtka z cukrem i dodajemy do reszty składników. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Z ciastem na wierzch robimy podobnie, do mąki wsypujemy zmielone migdały i dodajemy masło i żółtka połączone z cukrem. Ugniatamy za pomocą maszynki, a później ręcznie i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180`C.
Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim dużą formę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto i wykładamy folią aluminiową wierzch który posypujemy grochem albo fasolą, aby podczas pieczenia się nie podniosło. Pieczemy 10 minut po czym zdejmujemy folię i dopiekamy 5-7 minut.
Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka i ścieramy na grubych oczkach tarki migdałowe ciasto. Możemy posypać płatkami migdałowymi - ja posypałam zmielonymi. Pieczemy około 40 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru.
Smacznego!
Dodaj napis |
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńLubię takie napakowane jabłkami szarlotki:)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie i na pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna! Ach, ile bym dała za kawałek takiej cudnej szarlotki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wygląda przepysznie, dużo jabłek i pyszne migdały, pycha !
OdpowiedzUsuńzdjęcie z różaną świeczką jest takie wiosenne! piękny wypiek:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Uwielbiam Wasze reakcje;) Wszystkim polecam wypróbowanie przepisu. Warto ;)
OdpowiedzUsuńKapitalna. Bardzo lubię szarlotki.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł z migdałami. Szukam dobrego przepisu na szarlotkę więc wypróbuję chętnie z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę! PYCHA~!
OdpowiedzUsuń