Crumble Porzeczkowe



" Miał być tort i setny przepis z okazji roku bloga, jest za to 96 postów i Crumble Porzeczkowe, bo brak dostępu do internetu zrobił swoje. Ale moi drodzy, jakie Crumble! Polecam każdemu miłośnikowi prawdziwego smaku owoców w deserach! Porzeczki smakują równie pysznie jak zdjęte dopiero co z krzaku, lekka słodycz połączona z cierpkim smakiem czerwonych porzeczek. Mniami, do tego lody waniliowe i można na chwilę zapomnieć o otaczającym  świecie. Mimo, że wolę jednak pieczone jabłka, to ten deser jest również wysoko w rankingach. Polecam!"


Składniki:

  • 300g czerwonych porzeczek
  • pół szklanki cukru
kruszonka:
  • 125 g maki
  • 75 g masła
  • 60 g cukru
  • 50 g migdałów
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200`C.
Kokilki (bądź inne żaroodporne naczynie) smarujemy masłem i wrzucamy do nich połączone z cukrem porzeczki.


Na kruszonkę miksujemy ze sobą wszystkie składniki, do momentu gdy uzyskamy małe kuleczki (kruszonkę).
Można zamiast miksera zrobić to ręcznie ale nie raz przekonałam się, że kuchnia wtedy nie jest tak czysta jak przed pieczeniem. Posypujemy owoce przygotowaną kruszonką.
Wkładamy nasze crumble'a do piekarnika i pieczemy 25 minut, bądź do momentu gdy kruszonka się nam pięknie zapiecze.


Polecam gałkę lodów waniliowych.


Smacznego!

Komentarze

  1. Gdybym tylko miala porzeczki, juz bym je robila :) Kwasne owoce najlepiej smakuja w crumbles.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja sobie zawsze mrożę pełno owoców na zimę. I muszę oczyścić zamrażalkę na nowy sezon :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!