Babka Kawowo-Czekoladowa
" W tym roku, mimo dużej ilości wypieków wszystko stopniowo znika. Zapasy się kończą i jutro będę wydziwiać coś nowego w kuchni. Bardzo mnie to cieszy, bo już się stęskniłam. 5 kg mąki kupione, słój 5 litrowy cukrem zapełniony i mogę coś w kuchni stworzyć nowego. Mam nadzieję, że nie mieliście tylu kulinarnych wpadek co ja. Na szczęście ta babka nie była jedną z nich. Udała się idealnie, a smakowała jeszcze lepiej. Przepis znaleziony na blogu 'wypieki z pasja'. Dziękuję za inspirację i polecam łakomczuchom. "
Składniki:
- 50g czekolady mlecznej
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki kakao
- łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 3/4 szklanki mocnej kawy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej na blat, aby nabrały odpowiedniej temperatury.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy do niej olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier i jajko i ponownie dokładnie mieszamy.
W osobnej misce musimy wymieszać kakao, mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Do masy czekoladowej wsypujemy połowę składników suchych, połowę kawy i połowę śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy z kominkiem, pieczemy przez około 45 minut w temp. 170oC. Parę minut przed końcem pieczenia musimy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Studzimy na kratce ( po upieczeniu trzymamy ciasto parę minut w formie).
Smacznego!
" P.S. Dziękuję wszystkim za udział w konkursie! Cudownie mi się czyta Wasze propozycje. Wyniki podam do końca tygodnia na Blogu i na stronie FB. Miłego dnia! "
pięknie się prezentuje ta babka :)
OdpowiedzUsuńI jest naprawdę smaczna :)
OdpowiedzUsuńWygłąda super, wszystkie składniki do niej mam, napewno ją zrobię w najbliższym czasie! Dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńświetny przepis, a babka bardzo smaczna, polecam! Ja zamiast śmietany dałam jogurt, też jest okej :-)
OdpowiedzUsuń