101. Sękacz w formie i Alleluja!
"No moi drodzy, mam nadzieję, że wszystkie wypieki dobiegają już końca. U mnie, strasznie dużo niewypałów w tym roku, którymi nie będę się chwalić, ale muszę przyznać, że też sporo pyszności które stworzyłam, więc się tym pocieszam. Wypiekami będę się chwalić w miarę możliwości, jak najszybciej-dziś pierwszy wraz z życzeniami. Sękacz w formie. Mocno jajeczne ciasto, dlatego idealne na Wielkanoc. Przepis czekał w roboczych okrągły rok, dlatego tym większa moja satysfakcja, że nareszcie mogłam Wam go pokazać. Polecam!"
Składniki: cytuję za przepisem z Biedronki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki lub skrobi ziemniaczanej
- 250 g masła
- 7 jajek
- 200 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 50 g migdałów
- ew. 1 łyżka rumu
Przygotowanie ciasta:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dolewamy roztopione i przestudzone masło.
Następnie dodajemy obrane i zmielone migdały, ew. rum i przesiane obie mąki. Dokładnie ucieramy ze sobą wszystkie składniki, a na końcu dolewamy ubitą na sztywno pianę z białek, ostrożnie przy tym mieszając aby pozostało jak najwięcej w niej powietrza.
Formę smarujemy masłem i wlewamy na dno cienką warstwę ciasta. I tu pojawia się utrudnienie - wkładamy formę z ciastem na 5 minut do nagrzanego do 160-180°C piekarnika. Za każdym razem, gdy ciasto upiecze się na brązowo, wlewamy na nie kolejną cienką warstwę. Ponownie wkładamy formę na 5 minut do piekarnika.
Po wyczerpaniu się ciasta, babkę sękaczową wyjmujemy, a gdy ostygnie posypujemy ją cukrem pudrem.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dolewamy roztopione i przestudzone masło.
Następnie dodajemy obrane i zmielone migdały, ew. rum i przesiane obie mąki. Dokładnie ucieramy ze sobą wszystkie składniki, a na końcu dolewamy ubitą na sztywno pianę z białek, ostrożnie przy tym mieszając aby pozostało jak najwięcej w niej powietrza.
Formę smarujemy masłem i wlewamy na dno cienką warstwę ciasta. I tu pojawia się utrudnienie - wkładamy formę z ciastem na 5 minut do nagrzanego do 160-180°C piekarnika. Za każdym razem, gdy ciasto upiecze się na brązowo, wlewamy na nie kolejną cienką warstwę. Ponownie wkładamy formę na 5 minut do piekarnika.
Po wyczerpaniu się ciasta, babkę sękaczową wyjmujemy, a gdy ostygnie posypujemy ją cukrem pudrem.
Smacznego!!
Zdrowych, spokojnych, SŁODKICH i udanych świąt Wam życzę. Strasznie szybko ten czas leci, wydaje mi się, że niedawno pisałam Wam Bożonarodzeniowe życzenia, heh, życzę Wam w takim razie abyście mieli możliwość delektować się czasem w gronie rodzinnym, smakować każdą wolną chwilę, która jest tylko dla Was i nie poddawać się. Bywają wzloty i upadki, ale zawsze jakoś sobie z nimi radzimy, i życzę Wam aby tak pozostało! Wesołego Alleluja !
Hallelujah !
Hallelujah !
pięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt
polukrowanych
wszystkiego dobrego :)
OdpowiedzUsuń:) Miejsca na resztę słodkości :)
OdpowiedzUsuńoj tak naprawdę musiała być boska
OdpowiedzUsuń