Racuchy drożdżowe z jabłkiem
" Niektórzy - na przykład ja - potrafią zjadać w ciągu całego dnia tylko słodkie posiłki. Też tak czasami macie? Śniadanie - Racuchy, obiad - naleśniki, kolacja - pancakes. Na dłuższą metę oczywiście NIE polecam, ale od czasu do czasu, czemu nie. Dziś mam propozycję - oczywiście słodką - nadającą się na postne piątki, Placki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem. Ktoś się skusi? Polecam!"
Składniki:
- 5g drożdży ( świeżych )
- 1,5 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
dodatkowo:
- 5 dużych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Drożdże rozrobić z cukrem, odstawić do momentu aż będą 'płynne'. Do miski wsypać mąkę. Jajko roztrzepać i razem z mlekiem dodać do mąki.
Dodać drożdże i wszystko dokładnie wymieszać (mieszamy łyżką, ale możecie ewentualnie miksować na najniższych obrotach).
Jabłka obrać i pokroić w plastry, obsypać cynamonem i maczać w gotowym cieście. Smażyć na rozgrzanej patelni w oleju. ( Nie jestem zwolenniczką smażenia na oleju, ale przy tych placuszkach jest to wręcz wskazane, jeżeli chcecie uzyskać chrupiące brzegi. )
Gotowe placki odstawiamy na kratkę, aby tłuszcz swobodnie mógł odciec. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
O tak, miewam takie dni, ze jem tylko slodkie posilki (i takie, w ktorych jem tylko slone). Twoje racuchy wygladaja apetycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, właśnie zastanawiam się czy nie zrobić dodatkowej porcji :) Ja mam czasem tak, że jak nie zjem mięsa przez parę dni to wariuję :) mam to samo właśnie ze słodyczami :)
UsuńUwielbiam racuchy drożdżowe.
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają przepysznie:)
moje ulubione <3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Jak dawno nie jadłam racuchów... chyba się skusze na takie :)
OdpowiedzUsuńIle wychodzi racuchów z tej proporcji?
To zależy od ich wielkości, ale spokojnie 3 bardzo głodne i 4 głodne osoby się najedzą ;)
Usuń