Kruche ciastko z karmelem i czekoladą?




" Powoli zaczynam myśleć nad przepisami na Wielkanoc. Jakaś babka, może tartę zrobię, ale czy mazurek pojawi się na moim świątecznym stole? Jeszcze nie wiem, jeszcze mam czas, aby się nad tym zastanowić,  na szczęście. Zbliża się weekend - czyli rozpoczyna się praca. I teraz nad tym muszę się skupić. Ale, żeby czas mijał szybciej i przyjemniej zrobiłam kruche ciasteczka, ale takie wiosenne, bardzo słodkie i przyjemne dla oka, w smaku bardzo przypominające batoniki TWIX. Kruche ciasteczko, karmel, czekolada. Czego chcieć więcej? "

kruche ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka 
sos karmelowy:


  • 160g cukru
  • 80g masła
  • 150 ml śmietany kremówki
  • Czekolada mleczna 200g
Sposób Przygotowania:

Ciasto kruche:
U mnie w domu zawsze w zamrażalniku znajdzie się kruche ciasto. Specjalnie robię więcej, aby było na zaś, gdy najdzie mnie ochota na szybką szarlotkę albo tartę. 

Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone na kawałki masło i cukier i wszystko wyrabiamy mikserem, jak przy kruszonce, tak żeby było szybciej. Gdy masło połączy się już dostatecznie z mąką wbijamy po jednym jajku, które złączy nam całe ciasto. 

Ciasto wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, aby chwilę odpoczęło ( 30 minut zazwyczaj musi nam wystarczyć).

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremką, przekładając na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze by było ponownie odstawić na jakieś 20 minut do lodówki, ale znam realia, czasem po prostu się nie da. 

Pieczemy około 7 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180`C.

Sos karmelowy
Cukier wsypujemy do wysokiego garnka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, tak aby nic nie przywarło do garnka. Gdy cukier nabierze złoto-brązowego koloru dodajemy masło i nadal energicznie mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia i chwile czekamy, a następnie dodajemy śmietanę. Gdy wszystko stanie się jedną bursztynową konsystencją wkładamy dno garnka do zimnej wody i mieszamy, do momentu aż sos zgęstnieje.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy.

Wystudzone ciastka smarujemy warstwą karmelu i polewamy płynną czekoladę. Możemy udekorować ciasteczka małymi czekoladkami. Potrzebujemy do tego małe foremki na czekoladki, trochę czasu i lodówkę. Wystarczy przelać płynną, rozpuszczoną wcześniej czekoladę do foremek, odczekać 10 minut i po tym czasie wyjąć z lodówki i dekorować ciasteczka.

Smacznego!

 


 

Komentarze

  1. urocze te Twoje ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) ślicznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sięgnęłam dziś po jedno ciasteczko na śniadanie - Myślicie, że na jednym się skończyło? Oj, nie! Rozkosz podniebienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny pomysł i te czekoladowe wierzchy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciasteczka i pyszne smaki, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomniała mi się pewna pamiętna reklama :D Jakie pyszności...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!