Czerwona sałatka


"Słyszeliście, że zbliża się wiosna? Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę się jej doczekać! Fakt, iż codziennie budzi mnie przepięknie świecące słońce, powoduje na mej twarzy wielki uśmiech. Podobno po weekendzie zawita do nas wiosna na stałe, wiec tej wypowiedzi się trzymam i z niecierpliwością czekam na +10`C. Jestem troszkę zabiegana, ale już się do tego powoli przyzwyczajam. Po rezygnacji ze starej pracy miałam możliwość lekkiego odpoczynku, ale to nie byłoby w moim stylu i od razu zabrałam się za kolejne wyzwania. Zresztą sami niedługo się przekonacie, co dzieje się w mojej głowie. No, ale powróćmy do smacznej rzeczywistości. Na dziś przygotowałam Czerwoną Sałatkę. Składniki można dowolnie podmieniać, a nawet zamiast pekińskiej dodałabym specjalnie czerwoną sałatę, której ja tego dnia nie dostałam niestety, więc musiałam sobie poradzić jakoś inaczej. W najbliższym czasie właśnie ową sałatkę, będę konsumować na hamaku przed domem. Już nie mogę się doczekać! "

Składniki:
  • 1 granat
  • 1 czerwony/różowy grejpfrut
  • garść suszonych żurawin
  • 1 mały melon
  • kapusta pekińska
  • mięcho : u mnie pieczony schab i to chyba najlepsze rozwiązanie

Sposób przygotowania:

Pekińską myjemy i małe liście od środka rwiemy na mniejsze kawałki. 

Melona obieramy, wydrążamy i kroimy na małe kawałki około 1 cm. Dokładnie to samo robimy z grejpfrutem. 

Ja dodałam do sałatki pieczony schab mojego taty - obtoczony w ziołach, pieczony w foli w 180`C. 5-6 plasterków kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. 

Wsypujemy żurawinę i kawałki granatu. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Nie dodawałam ani soli ani pieprzu, bo smaki się idealnie komponowały, ale oczywiście można spokojnie troszkę dodać.



Komentarze

  1. :) naprawdę smaczna przekąska
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... wygląda super smakowicie :) bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i tak pewnie smakuje!!! Czadowa!
    I dzięki raz jeszcze za wspólną recenzję Frizzante!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!