Czekoladki Z nadzieniem waniliowym


 

" Wszystko ciągle przede mną. Tak określiłabym miniony tydzień. Ciągle coś w życiu zmieniam i na nic nie mam czasu. Mogłoby się wydawać, że skoro nie mam czasu na nic to na pewno i w kuchni pustka - ale nie! Zawsze znajdzie się czas na małe co nieco. Dosłownie małe, ale za to jakie pyszne. Przepis idealny na prezent dla kogoś bliskiego. Świetna zabawa, polecam! Czekoladki nadziewane kremem waniliowym. "

Składniki:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g mąki
  • 1/2 l mleka
  • 0.5 laski wanilii
  • 120 g masła
  • 80 g cukru
Sposób przygotowania kremu waniliowego:

Mleko z ziarenkami laski wanilii gotujemy na małym ogniu około 8-10 minut. W tym czasie żółtka ubijamy z cukrem, na koniec dodając mąkę. Ciepłe mleko, partiami dolewamy do żółtek ( ja zawsze na początku wlewam 2 łyżki mleka i  mieszam aby ocieplić masę ).

Wymieszaną masę, przelewamy do rondelka i gotujemy na małym gazie ciągle mieszając, do momentu gdy masa osiągnie wymaganą gęstość. Studzimy w oddzielnej misce wypełnionej zimną wodą.

Masło miksujemy na gładką masę z cukrem. Gdy budyń całkowicie ostygnie dodajemy go partiami aż uzyskamy puszysty krem. Wkładamy go na 30 minut do lodówki aby masło się troszkę ścięło.

Sposób przygotowania czekoladek:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do szprycy i wylewamy do foremek ( tak aby zakryć dno ).

Zimny krem nakładamy do drugiej szprycy i nadziewamy nasze czekoladki. Wierzch przykrywamy resztą rozpuszczonej czekolady. Wstawiamy do lodówki na około 50 min. 

Wkładamy do ozdobnego pudełka i wręczamy komuś bliskiemu. 

Polecam!

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!