Chałka Domowa


" Podobno szykują się ostatnie podrygi zimy. Jak dla mnie niech już przeminą ostatecznie. Nie będę martwić się, że nie dojadę do pracy, że nie spóźnię się na ważne spotkanie, czy po prostu nie będę uziemiona w domu. Poza tym, chcę już poczuć ten letni, orzeźwiający wietrzyk na twarzy, zjeść śniadanie w gąszczu drzew, na moim małym stoliczku w środku Kampinosu, wyjść na upragniony rower, posiedzieć z dobrą książką na hamaku. Jej ale się rozmarzyłam! No w każdym razie, mój dzisiejszy przepis będzie idealnie nadawał się na poranek na tarasie w lekkich promieniach wiosennego słońca. Polecam, smakuje inaczej niż ta ze sklepu. A ta kruszonka! "

Składniki:
  • 550 g mąki 
  • 1/2 szklanka mleka 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki masła 
  • 1/2 szklanka wody 
  • 4 łyżki cukru 
  • szczypta soli 
  • 25 g drożdży 
kruszonka 
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 łyżki migdałów 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki masła 
  • jajko do posmarowania chałki
Sposób przygotowania:

Drożdże rozrabiamy w cukrze. 
Mąkę  i sól wsypujemy do miski dodajemy mleko,wodę i jajko. Gdy drożdże zaczną pracować - będą płynne - wlewamy do mąki i mieszamy. Dodajemy masło i ugniatamy. 

Odstawiamy ciasto do momentu aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na 5 części i zawijamy warkocz. Ja zawijałam "do środka", od zewnątrz do wewnątrz. Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Zawinięte ciasto odstawiamy na blaszce do ponownego wyrośnięcia. 

Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników. Możemy wszystko wymieszać łyżką - ale szybciej i wygodniej będzie mikserem. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy około 30 minut.



Komentarze

  1. chałki są takie przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och, jaka wspaniala:) z checia bym sie przysiadla do tej chaleczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, chałka to smak dzieciństwa moich dzieci :)
    może wypróbuję przepis i przypomnę im te pyszne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj chwyciłam w Almie zapakowaną chałkę... szybko jednak odłożyłam bo postanowiłam upiec sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna chałka chyba w końcu się skusze by samemu taką wyprodukować:)

    Krysia
    codziszjemnasniadanie.tumblr.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowa chałka z masełkiem przebija wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka cudna chałeczka !! z pewnością dużo lepsza jak ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!