Tort Rocznicowy



" 3 dzień wolnego i dopiero dziś czuję, że odpoczęłam w końcu po weekendowej pracy. To wydaje mi się dosyć straszne. Dwa dni temu, wraz z bratową przygotowałyśmy Tort Rocznicowy, z okazji 25 rocznicy ślubu jej rodziców. Jej zadaniem było przygotowanie bez, które możecie podziwiać na zdjęciach. Bardzo fajnie się wspólnie pracowało. I koniecznie trzeba takie wspólne pieczenie powtórzyć! "

Tort Rocznicowy składniki :

  • Biszkopt
  • Blat bezowy
  • patyczki bezowe
  • krem waniliowy
  • wiórki z białej czekolady
  • kakao
  • poncz do nasączenia blatów

Składniki na biszkopt:
  • 4 białka
  • 4 żółtka
  • 120 g miałkiego cukru
  • 120 g mąki pszennej ( zamiennie 1:1 z mąką ziemniaczaną albo 2:1 )

Istnieją trzy metody otrzymywania biszkoptu. Pierwszą metodą jest  ubijanie żółtek z cukrem, drugą otrzymuje się na podstawie zaparzonych jaj, trzecią, według mnie najprostszą - jest przygotowanie ciasta na podstawie usztywnionej z cukrem piany. Ja ostatnio korzystam z tej trzeciej opcji, aczkolwiek pierwsza też jest niczego sobie.

Białka ubijamy na sztywną pianę, w między czasie partiami dosypując miałki cukier. Gdy piana będzie porządnie ubita ( świecąca ) dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy i mieszamy lekko łopatką.
Pieczemy w nagrzanym do 150 `C piekarniku powoli podnosząc temperaturę do 180`C.
Czas pieczenia to około 15-20 minut. Studzimy na kratce. Kroimy na 3 równe blaty.

Składniki na krem:

  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g mąki
  • 1/2 l mleka
  • 0.5 laski wanilii


  • 120 g masła
  • 80 g cukru

Mleko z ziarenkami laski wanilii gotujemy na małym ogniu około 8-10 minut. W tym czasie żółtka ubijamy z cukrem, na koniec dodając mąkę. Ciepłe mleko, partiami dolewamy do żółtek ( ja zawsze na początku wlewam 2 łyżki mleka i  mieszam aby ocieplić masę ).

Wymieszaną masę, przelewamy do rondelka i gotujemy na małym gazie ciągle mieszając, do momentu gdy masa osiągnie wymaganą gęstość. Studzimy w oddzielnej misce wypełnionej zimną wodą.

Masło miksujemy na gładką masę z cukrem. Gdy budyń całkowicie ostygnie dodajemy go partiami aż uzyskamy puszysty krem. Wkładamy go na 30 minut do lodówki aby masło się troszkę ścięło.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300g cukru pudru
  • barwnik czerwony 
  • barwnik niebieski
Białka lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej i ubijamy.
Gdy masa podwoi swoją objętość zdejmujemy z garnuszka i dalej ubijamy. W momencie gdy piana będzie całkowicie sztywna, dodajemy partiami cukier puder, by utrwalić masę. Biała dzielimy na dwie równe części. Jedną barwimy na czerwono, drugą na niebiesko.

Niebieską masę przekładamy do szprycy i tworzymy małe krótkie patyczki. Pomiędzy bezami pozostawiamy mały odstęp. 
Na drugiej blaszce na pergaminie odrysowujemy średnicę tortownicy i odrysowaną część wypełniamy czerwoną bezą tworząc bezowy blat.
Z niewykorzystanego białka możemy wykonać jakieś wzorki, serduszka itd. 

Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy, a raczej suszymy w 120`C przez około 50 minut. Po 30 minutach możemy otworzyć drzwiczki aby zebrana para wyleciała, a następnie zamykamy i suszymy dalej, do momentu gdy beza będzie całkowicie sucha.


Poncz do nasączenia blatów:
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z 1/4 cytryny
Łączymy wodę z sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.

Wiórki z białej czekolady

Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Wylewamy cienko na marmurowy blat ( ja wylałam na plastikową tackę). Studzimy w lodowce albo ostawiamy na godzinkę, aż czekolada całkowicie ostygnie.
Szpachelką cukierniczą tworzymy jakieś wzorki. Niewykorzystaną czekoladę, możemy stopić i ponownie powtórzyć czynność.


Przygotowanie Tortu Rocznicowego:
Blaty nasączamy ponczem. Pierwszy blat smarujemy cienko kremem i nakładamy na niego czerwony blat bezowy. Następnie przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym na którego nakładamy znowu trochę naszego waniliowego kremu. Ostatni blat nakładamy na wierzch naszego tortu i przykrywamy go kremem zostawiając 4 łyżki kremu na później.

Tort obsypujemy kakao. Boki tortu ozdabiamy patyczkami bezowymi przyklejając na krem waniliowy (uwaga beziki są raczej nietrwale). Całość obsypujemy wiórkami z białej czekolady. Możemy udekorować bezowymi ciasteczkami.



Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!