Muffiny czekoladowe z kremem waniliowym


" Wiem, wiem, wiem. Strasznie się ostatnio opuściłam w prowadzeniu bloga. Ale miałam naprawdę ciężkie dwa tygodnie. Strasznie dużo miałam na głowie. Zmiana pracy, praktyki. Dodatkowo ponownie zepsuł mi się samochód. Było tego dużo więcej, ale ważniejsze jest to, że się prawie skończyło i niebawem ponownie zajmę się pieczeniem. Strasznie mi tego brak, nie powiem. Postaram się troszkę nadgonić, chociaż nie wiem czy uda mi się to zrobić jeszcze w tym miesiącu, heh. A i bardzo dziękuję za wszystkie komentarze! Uwielbiam wiedzieć, że do mnie zaglądacie, co więcej, zaglądacie coraz częściej! Dziś muffiny czekoladowe z kremem waniliowym. Były baaardzo dobre, więc polecam. Krem wypróbowany wcześniej, idealnie komponuje się z goryczką kakao."

Składniki na 14 muffinek:

  • 90g roztopionej czekolady / 50g kakao
  • 225g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 duże jajka
  • 125g kwaśnej śmietany

Rozgrzej piekarnik do 180`C. 
W misce mieszamy ze sobą sypkie składniki: mąkę (kakao, jeżeli ktoś zamiennie używa go zamiast czekolady), proszek do pieczenia i sól. 

W średniej misce ucieramy masło, cukier i miód. Następnie dodajemy jajka i czekoladę. Na niskich obrotach miksera, dodajemy sypką mieszankę, na przemian ze śmietaną.

Ciasto rozkładamy do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy przez 15-20 minut. Studzimy na kratce.


Składniki na krem:
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g mąki
  • 1/2 l mleka
  • 0.5 laski wanilii
  • 120 g masła
  • 80 g cukru
Mleko z ziarenkami laski wanilii gotujemy na małym ogniu około 8-10 minut. W tym czasie żółtka ubijamy z cukrem, na koniec dodając mąkę. Ciepłe mleko, partiami dolewamy do żółtek ( ja zawsze na początku wlewam 2 łyżki mleka i  mieszam aby ocieplić masę ).

Wymieszaną masę, przelewamy do rondelka i gotujemy na małym gazie ciągle mieszając, do momentu gdy masa osiągnie wymaganą gęstość. Studzimy w oddzielnej misce wypełnionej zimną wodą.

Masło miksujemy na gładką masę z cukrem. Gdy budyń całkowicie ostygnie dodajemy go partiami aż uzyskamy puszysty krem. Wkładamy go na 30 minut do lodówki aby masło się troszkę ścięło.

Czekoladowe przybranie:
  • Tabliczka czekolady mlecznej/gorzkiej
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przekłądamy do szprycy i tworzymy wzorki na macie silikonowej/folii spożywczej.

Wkładamy do lodówki na 20 minut. Ozdabiamy babeczki.


Smacznego!

Komentarze

  1. urocze foremki ;]
    i piękne muffinki. z taką kremową czapeczką, jeju... ależ są śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają prześlicznie i na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Zazdroszczę takich słodkich maleństw...

    OdpowiedzUsuń
  4. My family every time say that I am wasting my time here at web, but
    I know I am getting knowledge every day by reading thes good posts.



    my web-site - a Total noob

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!