Kakaowe muffiny z wiśniami
" Świat mi się trochę przewrócił do góry nogami! Ale jakoś mnie to nie przestraszyło. O dziwo strasznie mnie podbudowało. Ciężki miesiąc przede mną, mnóstwo pracy, praktyki i nowe zadania. Troszkę dziwne uczucie, ale po raz kolejny mogę siebie sprawdzić, jak na razie idzie mi całkiem nieźle. A do tego słodki poranek z ukochanym i te wyśmienite, idealnie wyważone w smaku muffiny kakaowe z wiśnią na śniadanie. Przepis pochodzi ze Złotej Księgi Czekolady, podarowanej mi przez mego lubego. Mniami!"
Składniki:
(około 12 muffin)
- 225g mąki pszennej
- 50g kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 100g brązowego cukru
- 125g miękkiego masła
- 180ml mleka
- 24 kandyzowane wiśnie (ja dałam mrożone)
Sposób przygotowania:
Na sam początek rozgrzewamy piekarnik do 190`C.
W jednej misce wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.W drugiej misce ucieramy jajka z masłem i cukrem na wysokich obrotach. Przełączamy mikser na najniższe obroty i dodajemy przemiennie mąkę i mleko.
Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości ( ciasto jest dosyć gęste ) i posypujemy je 4 wisienkami.
Czas pieczenia to około 20-25 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!