Biszkopt ' rzucany '
" -20 a ja będę jechać dziś autobusem do pracy! Odzwyczaiłam się jazdy komunikacją, a co dopiero w taki mroźny dzień! No trudno. Dziś mam dla Was Taki częściowy przepis. Biszkopt 'rzucany', idealny do różnych rodzajów tortów. Częściowy, gdyż niebawem pochwalę się jak ja go wykorzystałam. Przepis znaleziony u dorotuś76. "
Składniki :
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy dalej. Gdy piana będzie się świecić zaczynamy dodawać żółtka.
Mąki przesiewamy i dodajemy partiami do masy, mieszamy łyżką.
Jeżeli używacie metalowej formy, to wyłóżcie ją od spodu papierem do pieczenia, jeżeli silikonowej to nic nie musicie robić. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160-170 `C przez 30-40 minut, do suchego patyczka.
Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić ciasto z wysokości 60 cm na podłogę.
Włożyć z powrotem do uchylonego piekarnika i całkowicie wystudzić. Odkroić nożem boki ciasta. Pokroić na 3 równe blaty.
Przekładać według uznania. Smacznego!
o tak ten biszkopt jest idealny i chyba nie ma opcji żeby sie nie udał. Odkąd znam ten przepis z innego nie korzystam ;)
OdpowiedzUsuńZasada jest jedna - na 1 jajko 30g cukru i 30g mąki - wtedy biszkopt wyjdzie zawsze tak jak trzeba :)
OdpowiedzUsuńTen biszkopt jest świetny. Też go robiłam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)