Biszkopt ' rzucany '


" -20 a ja będę jechać dziś autobusem do pracy! Odzwyczaiłam się jazdy komunikacją, a co dopiero w taki mroźny dzień! No trudno. Dziś mam dla Was Taki częściowy przepis. Biszkopt 'rzucany', idealny do różnych rodzajów tortów.  Częściowy, gdyż niebawem pochwalę się jak ja go wykorzystałam. Przepis znaleziony u dorotuś76. "


Składniki :
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy dalej. Gdy piana będzie się świecić zaczynamy dodawać żółtka.
Mąki przesiewamy i dodajemy partiami do masy, mieszamy łyżką.

Jeżeli używacie metalowej formy, to wyłóżcie ją od spodu papierem do pieczenia, jeżeli silikonowej to nic nie musicie robić. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160-170 `C przez 30-40 minut, do suchego patyczka.

Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić ciasto z wysokości 60 cm na podłogę.
Włożyć z powrotem do uchylonego piekarnika i całkowicie wystudzić. Odkroić nożem boki ciasta. Pokroić na 3 równe blaty.

Przekładać według uznania. Smacznego!




Komentarze

  1. o tak ten biszkopt jest idealny i chyba nie ma opcji żeby sie nie udał. Odkąd znam ten przepis z innego nie korzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zasada jest jedna - na 1 jajko 30g cukru i 30g mąki - wtedy biszkopt wyjdzie zawsze tak jak trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten biszkopt jest świetny. Też go robiłam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!