Tarta egzotyczna


" Ale sypie! Pięknie to wszystko wygląda za oknem. Aż chce się wyjść z domu i ulepić pierwszego tej zimy Jon'ego - to nasz kolega, który wraca do nas co roku pod różnymi postaciami - długa historia...  Mam dziś tyle roboty, że nie wiem w co ręce włożyć - na pewno coś dziś upiekę, ale nie wiem jeszcze co wybrać. Wiem, że na taki piękny zimowy dzień idealna jest Tarta - dodam tylko, że egzotyczna. Żeby mieć dwa w jednym - piękną polską zimę i egzotyczne tropiki. Heh.. jest na prawdę smaczna, więc polecam! A ja zabieram się za kolejne przepisy."

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 70 g cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki śmietany

Składniki na wierzch:

  • 1 budyń waniliowy + potrzebne do niego składniki ( 500ml mleko + łyżeczka cukru waniliowego)
  • Owoce egzotyczne : banan, kiwi, ananas, brzoskwinia, winogrona, mandarynki.
  • wiórki z gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy poszatkowane masło. Jajka i cukier ucieramy na jasną masę i dodajemy wraz ze śmietaną do mąki. Wszystkie składniki łączymy. Ugniecione ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażalki. Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy na formie do tarty. Wkładamy do nagrzanego w180`C piekarnika na 17 minut. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta.


z 0,5l mleka odlewamy pół szklanki a resztę gotujemy. W szklance mieszamy pozostawione mleko z budyniowym proszkiem. Dolewamy go do gotującego się mleka i chwilę mieszamy ciągle gotując. Gdy budyń zgęstnieje wyłączamy palnik i odstawiamy do przestudzenia co jakiś czas mieszając, aby nie powstał nam kożuch.

Budyń po wystudzeniu wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki owoce. Posypujemy wszystko startą gorzką czekoladą.

Uwaga!



Jeszcze tylko do 19.01.2012 można głosować na mój blog Słodkie Przyjemności w Konkursie Blog Roku 2011
Jeżeli podoba Wam się mój blog i Chcielibyście mi pomóc i wesprzeć mnie w tym co kocham to wyślijcie sms o treści H00515 ( zero zero)
na numer 7122



Za wszystkie głosy oddane na mój blog bardzo dziękuję!
Słodkiego dnia!


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!