Szarlotka na czekoladowym spodzie




" Próbuję nowych rzeczy, dokładnie tak jak sobie postanowiłam. Dzisiejszy przepis będzie idealnym przykładem tego, ale nie tylko o przepisy chodzi. Pojawiłam się niedawno na Durszlaku - odwiedzających smakoszy witam i obiecuję, że nie pożałujecie jak czasem do mnie zajrzycie. Jakoś ostatnio postanowiłam poszukać fajnych kawałków muzycznych idealnych do słuchania w kuchni. I wyobraźcie sobie moje zdziwienie jak znalazłam małą garstkę utworów - i to niekoniecznie wpadających w mój gust. Oczywistym jest, że niektórym pasuje Mozart a innym Rammstein. Chciałabym stworzyć z Waszą pomocą taką współczesną listę z kulinarnym podkładem. Wpisujcie pod tym postem w komentarzach, a także na FB Słodkie Przyjemności Wasze muzyczne propozycje, a za tydzień na moim blogu pojawi się gotowa Lista Utworów. Z okazji setki jaka stuknęła mi na FB wczoraj upiekłam 
nietypową Szarlotkę na czekoladowym spodzie. Nigdy jej wcześniej nie robiłam, dlatego jest dla mnie taka nietypowa. Jakoś zawsze wolałam tradycyjną, słodką wersję. Ale muszę przyznać, że ta też jest niczego sobie i może od czasu do czasu i ta pojawi się na moim stole. Oto mój autorski przepis na ten smakołyk."


Składniki na czekoladowy spód:
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki miałkiego cukru 
  • 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 g mąki tortowej
  • 120 g miękkiej margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Składniki na jabłkowy farsz:
  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru (można dodać mniej)
  • 3 łyżki cynamonu (jak ktoś nie przepada może dodać mniej, ale cynamon jest niezbędny)

Składniki na waniliową warstwę:
  • 100g miękkiego masła
  • 50g cukru
  • 200 g mąki
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę i  kakao, dokładnie mieszamy aby kakao się dobrze rozprowadziło. Dodajemy śmietankę i masło. W oddzielnej misce łączymy jajka z cukrem. (Dodanie białka spowoduje, że ciasto będzie bardziej kruche i nie będzie tak bardzo wchłaniało soku z jabłek). Robimy coś w stylu koglu moglu i dodajemy do reszty składników. Najłatwiej jest to wszystko wymieszać mikserem na małych obrotach, ale jeżeli ktoś preferuje tradycyjne metody to można ciasto ugnieść ręcznie. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, ugniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Z ciastem waniliowym robimy dokładnie to samo.
Do mąki dodajemy masło, ekstrakt i żółtka połączone z cukrem. Ugniatamy za pomocą maszynki, a później ręcznie i wkładamy na 30 minut do lodówki.


Piekarnik nagrzewamy do 180`C.

W tym czasie możemy się zabrać za obieranie i ścieranie jabłek. Koniecznie na dużych oczkach, bo wtedy farsz jest dużo smaczniejszy, przyprawiamy na koniec cynamonem i słodzimy cukrem.


Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy formę spód i boki ( może być kwadratowa, a może być duża prostokątna, jednak wtedy jeżeli chcecie mieć grubszy spód to proponuję troszkę więcej ciasta zrobić). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto i wykładamy folią aluminiową wierzch który posypujemy grochem albo fasolą, aby podczas pieczenia się nie podniosło.
Pieczemy 10 minut po czym zdejmujemy folię i dopiekamy 5-7 minut.

Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka i ścieramy na grubych oczkach tarki jasne ciasto.

Pieczemy około 40 minut - trochę dużej lub krócej, ciasto ma nabrać złotego koloru.
bardzo dobrze smakuje z ganaszem - który swoją drogą może w końcu wykorzystam w pralinkach.



Moja wielka prośba do osób, które tu czasem zaglądają - ruszyło głosowanie na BLOG ROKU 2011, czy mogę na was liczyć?
Aby zagłosować na mój blog należy wysłać sms o treści H00515 na numer 7122.
Dochód zostanie przekazany na turnusy rehabilitacyjne dla niepełnosprawnych.
Z jednego numeru można oddać tylko jeden głos.
Liczę na Was!
I przypominam o wypisywaniu Waszych propozycji piosenek.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!