Ptysie z bitą śmietaną
" Dziś przygotowałam dla Was przepis na ptysie z bitą śmietaną. Chyba każdy lubi te małe cuda, co? Pomijam oczywiście tych, którzy nie przepadają za słodkimi wytworami z jakimkolwiek kremem. W sumie ja też się tego tyczę, ale jednak ptysie, eklerki i karpatki się w to nie wliczają. Mogłabym je jeść tonami - choć nie wyszłoby mi to raczej na dobre :) Przepis podstawowy, często przeze mnie wykorzystywany. Bitą śmietanę można zostąpić budyniem lub kremem patissiere. Słodko polecam! "
Składniki:
- 220 g mąki
- szczypta soli
- 100 g masła
- 280 ml wody
- 5 jaj
- 400ml śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania:
Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy masło i szczyptę soli. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie powstały grudki . Ciasto zdejmujemy z gazu gdy masa będzie odchodzić od ścianek - po około 6 minutach podgrzewania. Odstawiamy do wystudzenia - ja pozostawiam na 10-15 minut.
W tym czasie ubijamy śmietankę. Gdy masa lekko stężeje dodajemy cukier.
Gdy będzie sztywna wkładamy do lodówki i chłodzimy.
Ostudzone ciasto przekładamy do miski i miksujemy na wysokich obrotach dodając po jednym jajku - 1 jajko na minutę. Gotową masę przekładamy do szprycy a następnie wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach małe kulki.
Pieczemy w rozgrzanym do 220`C piekarniku przez ok. 20 minut.
Ostudzone ptysie nadziewamy za pomoc szprycy bitą śmietaną.*
Smacznego!
*Ptysie najlepiej smakują po godzinie lub dwóch gdy nasiąkną kremem.
*Ptysie najlepiej smakują po godzinie lub dwóch gdy nasiąkną kremem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!