Marchewkowiec z czekoladą


" Zima! Tak, tak niedługo pojawi się u nas prawdziwa zima. Przynajmniej takie krążą ploty. Siedząc w domu, bardzo mi się to podoba. Kocyk, herbatka, jakaś dobra książka i śnieg za oknem. Nawet lekka śnieżyca. Nikomu nie wypominam, ale tak to powinny wyglądać święta. No, ale ferie? Czemu nie! Dzieciaki się ucieszą, a i u dorosłych pojawi się uśmiech, jeżeli przypadkiem nie przeszkodzi im to w jakimś ważnym zadaniu. Nareszcie po 1,5 roku u mnie zwykły weekend - spędzony w domu. Mimo, że dostałam miano pracoholiczki, uwielbiam spędzać czas w domu, więc cieszę się każdą taką chwilą. Oczywiście, czym byłby weekend bez ulubionego ciasta?! Ostatnio, moje przepisy są zbogacane na każdym kroku o czekoladę. Tym razem nie zmienię swojego nowego przyzwyczajenia i zademonstruję mój wymysł - Marchewkowiec z czekoladą. Czego chcieć więcej? "

Składniki:
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 100g masła/oleju 
  • 2 szklanki mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 szklanki startej marchwi 
  • 100 g pokruszonej czekolady
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki: mąkę, proszek i sodę, kakao i cynamon wsypujemy do jednego naczynia. Białka ubijamy na sztywna masę, dodajemy cukier partiami potem po 1 żółtku.

Dodajemy rozpuszczone masło/olej, mieszamy. 

Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki. wszystko ze sobą dokładnie mieszamy, dodajemy marchew i czekoladę.

Ja piekłam w kwadratowej formie o wymiarach 25cm x 25cm w 180`C przez 30 minut.
Można polać czekoladą, ale ciasto samo w sobie jest słodkie więc nie  jest to konieczne.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!