Klasyczne ciasto Anielskie


" W internecie coraz głośniej o ACTA - i dobrze, niech każdy się o tym dowie i wyrazi swoje zdanie. Ja dziś w domu świętuję Dzień Dziadka - oczywiście na słodko, bo jak inaczej? Zakochałam się jakiś czas temu w programie Kuchnia +, a między innymi w programach Marty Stewart. Proponuje ona sprytne wykorzystanie białek w cieście bez tłuszczu zwanym Klasycznym Ciastem Anielskim brzmi fajnie? Smakuje diabelsko dobrze! Polecam! "


Składniki:
  • 135g mąki tortowej 
  • 75g drobnego cukru 
  • 1 szklanka białek w temperaturze pokojowej 
  • 1,5 łyżeczki ciepłej wody 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej 

Sposób przygotowania:

Na sam początek piekarnik rozgrzewamy do 180`C.

Mąkę i połowę cukru przesiewamy. Białka ubijamy z wodą na pianę, dodajemy sól z proszkiem i sodą.
Do piany trzeba dodać pozostały cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, ale nie sucha. Dodać w 6 porcjach suche składniki. Delikatnie mieszamy i przekładamy ciasto do keksówki (ja piekłam w formie tortowej ale była za duża). Wygładzamy wierzch łopatką. 

Pieczemy 35  minut aż ciasto będzie złoto-brązowe. Po upieczenie odwrócić formę do góry nogami. Studzić przez godzinę, wyjmować na talerz odwrócone.

Smacznego!






Komentarze

  1. Wow, świetne. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hej marta robiła do tego lukier ale taki też puszysty nie wiesz może jak on był robiony ? też uwielbiam kuchnia +

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!