Czekoladowe Serduszka z nadzieniem czekoladowym


"W tym roku dosyć wcześnie zaczęłam myśleć o Walentynkach. Nie jestem w stanie wyjaśnić dlaczego. Może mam w końcu czas na myślenie o takich przyjemnościach. W każdym razie bardzo mnie to cieszy, bo mam pewność, że z wystarczającym wyprzedzeniem, będę mogła Wam zaprezentować przydatne przepisy na tę okazję. Zacznę od Czekoladowych ciasteczek z nadzieniem z gorzkiej czekolady. Naprawdę smaczne, proste, kruche, idealne dnia następnego. Śmiało można je podarować komuś bliskiemu. Swojej Walentynce."

Składniki:

  • 3 żółtka 
  • 80g cukru 
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
  • 250 g mąki 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki kakao 
  • 3 łyżki śmietany 18% 
  • 130 g miękkiej margaryny

Składniki na czekoladowe nadzienie:
  • 70 g gorzkiej czekolady 
  • 70 g mlecznej czekolady 
  • 3 łyżeczki margaryny
Sposób przygotowania:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia mieszamy w misce, dodajemy margarynę i śmietanę.
W oddzielnej misce mieszamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym i dodajemy do mąki.
Wszystko dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 h.

Po godzinie ciasto krótko wyrabiamy i wałkujemy na 2-3 mm na lekko obsypanym mąką blacie, wycinamy kółeczka i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy 12 minut w 180`C.
W tym czasie wycinamy kółeczka z dziurką (specjalną foremką o podwójnych nożach, albo tą samą co wcześniej i drugą z odpowiednio mniejszą wielkością ). Pieczemy tak samo.

W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy obie czekolady z margaryną. Co jakiś czas mieszając do połączenia się składników. Gdy ciasteczka ostygną, przełożyć czekoladą.*  
Smacznego!

*Ciastek nie powinno się trzymać w lodówce.










Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!