Palmiery Cynamonowe



" Prawdopodobnie, większość z Was powróciła już do pracy - inni pojechali do pracy, żeby dowiedzieć się, że mają jeszcze dwa dni wolnego. Zdarza się. Ale jedno jest pewne. Każdy ma ochotę przedłużyć te święta jak najdłużej. Przecież słodkości podczas zimowych dni trzeba zawsze mieć przy sobie, nie zważając oczywiście na swój brzuszek, bo po co, przecież dopiero co skończyły się święta, a przed nami jest jeszcze sylwester. No, w każdym razie, dla mnie to naprawdę długi weekend. Na uczelnie wracam dopiero 10 stycznia, w pracy pojawię się zapewne trochę wcześniej, ale mam przed sobą jeszcze parę dni gdy mogę się wyżyć w kuchni. Tak dosłownie. Zrobić zapasy na okres, gdy tego czasu nie będę mieć wcale. Takim szybkim i przedłużającym święta przepisem, są wyjątkowo proste i naprawdę smaczne Palmiery Cynamonowe. Oczywiście proste jeżeli macie wcześniej przygotowane ciasto francuskie, chociaż równie smaczne są z ciastem kupnym. Polecam obie wersje - chociaż dla zapracowanych tą prostszą, kupną. Ja należę do tych leniwych, dlatego podam wersję dla opornych."

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 g cukru brązowego
  • 3 łyżki cynamonu
Sposób przygotowania:
Cukier łączymy z cynamonem w misce. 
Po dokładnym wymieszaniu posypujemy blat połową przygotowanego proszku. 

Na stolnicę rozkładamy ciasto francuskie, które posypujemy drugą częścią cukru cynamonowego. Rozwałkowujemy lekko ciasto wałkiem. Następnie składamy 2 boki ciasta do środka, potem kolejne boki do środka. Na sam koniec składamy ciasto na pół tak, aby powstał niewielki rulonik. 

Ciasto kroimy w 0,8 cm plastry. Wydaje mi się, że im cieńsze tym smaczniejsze. Pieczemy 20  minut w rozgrzanym piekarniku do 190`C.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!