Biscotti Piernikowe - Włochy
" Jutro Sylwester. Już jutro! A ja jestem w kompletnej rozsypce. Totalnie nie jestem przygotowana. Nawet nie wiem jeszcze jak będzie wyglądała ta noc. Z jednej grupy będę szybko biegła do drugiej. Już nie wspomnę o tym w co mam się ubrać. Przynajmniej w jednej dziedzinie mam spokój. Gotowanie mnie jednak uspokaja. Zamówione sałatki, ciastka i jakieś inne smakołyki. Jednym z pewniaków, które pojawią się na sylwestrowym stole są na pewno biscotti. Tradycyjnie maczane w czerwonym winie. Idealna propozycja dla Pań. Ja proponuje dziś piernikowe. Tak, żeby poczuć tę końcówkę roku jeszcze świątecznie."
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 170 g cukru pudru
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 2 łyżki cynamonu
- 2 jajka roztrzepane
- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180`C Mąkę wymieszać z solą , przyprawami piernikowymi, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na lekką, puszystą masę, dodać miód – wciąż ucierając – dodać jajka. Następnie dodać partiami mąkę (stale mieszając na wolnych obrotach), a na koniec - czekoladę.
Gotowe ciasto podzielić na 2 części i z każdej części uformować wałek.Kawałki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut, do momentu aż ciasto się dobrze zrumieni. Odczekać do przestudzenia, po czym pokroić na kromki o grubości ok. 0.8 cm. Ułożyć je znowu na blasze i piec ok. 8-10 minut, przewracając je ewentualnie na drugą stronę w połowie pieczenia.
Wystudzić na kratce polać ulubioną polewą ( u mnie mleczna czekolada).
Długo zachowują świeżość w szczelnie zamkniętym pudełku.
Przepysznie to wszystko wygląda! Dzisiaj piekłam babeczki, jak je zjemy to zrobię coś z Twoich przepisów! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na http://our-womenly-style.blog.onet.pl/ :)
Pozdrawiam
Olivia :)
A jakie babeczki? Bo coś planuje jutro upichcić :)
OdpowiedzUsuń