Crumble Jabłkowo - Cynamonowe
" Mmm... Tak mogę określić to, co dla Was dziś przyrządziłam. Szkoda tylko, że musicie się jedynie zadowolić zdjęciem i moim opisem, bo ta potrawa jest na prawdę grzechu warta! Polecam największemu leniuchowi który koniecznie ma ochotę na coś słodkiego, a najlepiej jeszcze, żeby było słodkie i dobrze wyglądało a przy tym nie zabierało więcej niż 10 minut roboty. Brzmi nieźle? No bo takie jest! A no i mogłam jeszcze wypróbować moje nowe kokilki! Przedstawiam przepis na Jabłkowo cynamonowy Crumble! "
Składniki:
- 3 duże jabłka
- pół szklanki cukru
- cynamon do oprószenia jabłek
- 125 g maki
- 75 g masła
- 60 g cukru
- 50 g migdałów
Kokilki (bądź inne żaroodporne naczynie) smarujemy masłem i układamy w nich pokrojone w kostkę i zmieszane z cukrem i cynamonem jabłka.
Miksujemy ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę, do momentu gdy uzyskamy małe kuleczki (kruszonkę).
Można zamiast miksera zrobić to ręcznie ale nie raz przekonałam się, że kuchnia wtedy nie jest tak czysta jak przed pieczeniem. Posypujemy owoce przygotowaną kruszonką.
Wkładamy nasze crumble'a do piekarnika i pieczemy 25 minut, bądź do momentu gdy kruszonka się nam pięknie zapiecze.
Pysznie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Smacznego!
wczoraj wieczorem również piekłam jabłkowe crumble.. było cudowne!
OdpowiedzUsuńNo to się zgrałyśmy :D Uwielbiam połączenie jabłka z cynamonem, znacie jeszcze jakieś ciekawe przepisy?
OdpowiedzUsuńoooooo :) a ja mam tyle jabłek od taty.... crumble zawsze robiłam z owoców leśnych.... jakoś nie wpadłam na jabłkowe ;)
OdpowiedzUsuń