Muffiny Jabłkowe z cynamonem




" No to mamy jesień. Zimną, pochmurną i wietrzną. No dobra tylko dziś rano taka była,  jutro ma powrócić babie lato. No i dobrze, nie lubię zimna. Ale mimo wszystko wolę być przygotowana na chłodne i ponure wieczory, a Wy? Mamy 28 września, a to oznacza, że świętujemy dziś Dzień Jabłka! Owoc numer jeden w Europie (na świecie zaraz za podium). Jak dla mnie jedno z najlepszych owoców nadających się do wypieków. Z tej okazji przygotowałam dla Was autorski przepis zawierający jabłka. Wydaje mi się, że dodatki dobrałam idealnie. Posmak pozostaję dłuższy czas. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie po wypróbowaniu przepisu, ale jak dla mnie, ten muffin jest znakomity wyłącznie na ciepło. Można dodać lody waniliowe bądź popijać ciepłą herbatą, ale mimo wszystko smak cynamonu połączonego z miodem gryczanym jest wtedy najintensywniejszy.  Cóż przekonajcie się sami.
 To co?  Szczęśliwego Jabłka? "




Składniki na 13 sztuk:
  • 250 g mąki
  • 100 g białego cukru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 duże jabłko







Sposób przygotowania

To są zwyczajne muffiny. 
Składniki suche mieszamy w jednej misce i dodajemy do nich połączone ze sobą składniki "mokre".
Jabłko kroimy w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm. Dodajemy je na sam koniec, delikatnie mieszamy i 
wykładamy do wcześniej przygotowanych papilotek. 

Pieczemy 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do temp. 190`C

Podajemy z herbatą z cytryną albo gałką lodów waniliowych.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!