Lasagne ze Szpinakiem


" Miałam być teraz zajęta swoim facetem. Miałam, ale nie jestem. Coraz częściej tak bywa. Dlatego dziewczyny nie zawracajcie sobie głowy. Nie stawiajcie wszystkiego na jedną kartę. Tak dla bezpieczeństwa. Jesień - ciepła, kolorowa i przyjemna zainspirowała mnie do nowej odsłony mojego bloga. mam nadzieję, że się Wam spodoba. Według mnie skórka jest przyjemniejsza dla oka. No ale to moja ocena. Dziś Dzień Chłopaka. Na którymś blogu przeczytałam bardzo trafny opis tego święta. Święto Przedszkolaka. Na prawdę bardzo trafny. Panowie mają aż 3 święta w roku : dzień chłopaka, dzień mężczyzny i .... dzień dziecka. To trochę nie sprawiedliwe, biorąc pod uwagę fakt, iż nasze święto kobiet jest tak pogardzane wśród męskiej populacji. Cóż, może chociaż tego goździka dostaniemy z kawą albo rajstopami jak za PRL-u. 
Dobra do marca jeszcze dużo czasu. Dziś życzę wszystkim dobrym i życzliwym chłopakom, którzy dbają o swoje wybranki, smacznego dnia i życia. 
Specjalnie dla Was - Lasagne ze Szpinakiem."


Składniki:



  • makaron Lasagne ( zawsze możecie zrobić własny: na 100g mąki 1 jajko plus oliwa i woda)

Nadzienie mięsne:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1/2 dużej cebuli
  • Sos pomidorowy / koncentrat
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
Nadzienie ze szpinakiem
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 12% śmietanka
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek, cebula, cytryna)
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)


Dodatkowo:
  • 30 dkg żółtego sera w plasterkach
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego


Sposób przygotowania:

Mięso gotujemy (później dusimy) na patelni ze szklanką wody.
przygotowujemy sos pomidorowy do którego dodajemy wszystkie przyprawy. W momencie gdy woda wyparuje dodajemy sos do mięsa i dusimy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Na drugiej patelni rozpuszczamy zamrożony szpinak. Gdy jego objętość zmniejszy się, dodajemy śmietanę, cebulę i czosnek ( zmielone! ) i dusimy przez jakieś 5 minut.

Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia. ) 

Naczynie żaroodporne smarujemy masełkiem z każdej strony. Na sam spód wykładamy płaty makaronu (podgotowanego, nie ugotowanego!) Na to kładziemy warstwę sera, potem mięsa. na to znowu ser, makaron, ser i szpinak, ser, makaron, ser, mięso, ser, sos beszamelowy i SER.
Pieczemy w 180`C przez około 20 minut.

Smacznego!

Komentarze