Szarlotka na kruchym spodzie.





" Tak, wiem. Pół miesiąca minęło a na blogu nie pojawił się żaden wpis. Spowodowane to było moim fantastycznym wyjazdem nad polskie zimne morze. Babeczki z budyniem, szarlotka, kruche ciasteczka a ja nie zrobiłam im zdjęć, żeby Wam pokazać moje smakołyki! Ale nic straconego, przecież od czegoś ma się to hobby! Mam dla Was specjalnie na początek sezonu przepyszną, znakomitą, wyśmienitą szarlotkę (jeżeli moje wypieki są smaczne to, to ciasto smakuje jak niebo w gębie!). Kto raz posmakuje nie może przestać go robić, no bo jeść to chyba oczywiste. Idealna na ciepło z lodami waniliowymi i jak ktoś lubi z bitą śmietaną. "

Składniki na ciasto 

  • 150 gram margaryny
  • 4 szklanki mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 3 żółtka
  • szklanka cukru
Farsz
  • 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cynamonu
  • szklanka cukru
Przygotowanie
 Żółtka łączymy z cukrem i cukrem waniliowym aby powstał nam tak zwany kogiel mogiel. Dodajemy do mąki. Margarynę kroimy w kostkę i dorzucamy do mąki. Łączymy składniki. Dodajemy śmietanę i ugniatamy ciasto, które wkładamy następnie do lodówki na 30 minut.

W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce ( duże oczka).
dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Pozostawiamy aż jabłka przejdą smakiem cynamonu.

Przygotowujemy blaszkę - smarujemy tłuszczem boki i dno. 
Dzielimy ciasto na dwie części ( 1/3 i 2/3) Wałkujemy ciasto na grubość 0.5 cm i wykładamy nim blachę. (spód i boczki)
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 - 13minut ( aż nabierze koloru).
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy farsz na ciasto a następnie ścieramy na tarce resztę ciasta.
Wkładamy z powrotem do pieca tym razem na 30 minut.

Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi :)
Aż ślinka cieknie!


Komentarze

  1. Taka szarlotka była pierwszym ciastem, które zrobiłam! :)
    Wiola

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiolu, wiesz, że moim chyba też :)!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!