Jajecznica z polędwicą na maślanym toście



"Mam nadzieję, ze korzystaliście z dotychczasowych dóbr natury. Przed nami jeszcze śliwki, gruszki i jabłuszka (pomijam aronię bo nie przepadam za nią od dziecka). Trzeba korzystać dopóki wszystko jest świeże! Dzisiejszy przepis o dziwo nie jest owocowy, powiem nawet, że nie jest słodki. Każdy kto chociaż troszkę spędza czasu w kuchni nie może nie potrafić zrobić najbardziej znanego śniadania na świecie - jajecznicy. Pomyślałam, że podzielę się z Wami moim sekretnym przepisem na to danie. Jest proste - jak większość potraw na tym blogu - jest smaczne - nie da się tego ukryć - i jest szybkie - chyba nie trzeba tego komentować. Idealne na wspólne śniadania z ukochanym jak i zgrają najlepszych znajomych.
 Sprawdzone, wypróbowane, polecane."



POTRZEBUJEMY ( na 1 porcję)
  • 3 jajka
  • 10 dag polędwicy
  • pół świeżej bagietki
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • liście mięty


WYKONANIE

Na sam początek kroimy polędwice na malutkie kwadraciki, im mniejsze tym lepsze.
Następnie wrzucamy to na ciepłą patelnie ( nie dodajemy ani masła ani oleju! chyba że nasza patelnia dawno skończyła cieszyć się dobrym stanem i jest cała porysowana - chociaż wtedy nie polecałabym w ogóle z niej korzystać).
Smażymy polędwicę przez 2- 3 minuty na małym gazie, do momentu gdy skurczy się dwukrotnie.
W tym czasie kroimy bagietkę na małe kromki i smarujemy je z obu stron masłem.
Wrzucamy je na drugą patelnie i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Teraz nadeszła pora wrzucenia na patelnię z polędwicą naszych jajek. Nie rozbijam ich wcześniej do kubeczka czy miseczki tylko robię to prosto na patelnię.
Dodajemy szczyptę soli i pieprzu (  kto ile lubi ).
Mieszamy. Wyłączamy w momencie gdy jeszcze wszystkie jajka się do końca nie ścieły.
Wykładamy na talerz nasze tosty.
Na nie nakładamy odpowiednią dla siebie porcję jajecznicy i dekorujemy listkiem mięty.

Robimy do tego ulubiony napój ( u mnie o świezo wyciśnięty sok z grejfruta  lub pomarańczy ) i gotowe :)
Smacznego !





Komentarze