Batoniki musli


" Chwila przerwy, słodkie oderwanie się od świata rzeczywistego i ... brak czegoś słodkiego! Chwila na ogarnięcie tej strasznej sytuacji i nowy pomysł na przepis ! Batoniki musli, robił ktoś kiedyś ? Robi się błyskawicznie a radochy na kolejny tydzień. Idealne do pracy na lunch, do herbaty, na deser. Po prostu smakołyk marzenie - o ile ktoś lubi musli oczywiście. "

Składniki:
  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki płatków kukurydzianych
  • pół szklanki płatków ryżowych
  • pół szklanki ulubionego musli
  • 1/3 szklanki kokosa
  • 3 łyżki kakao
  • 50 gram wiórków czekoladowych
  • Szklanka miodu ( lepiej trochę mniej bo moje batoniki były strasznie słodkie ! )
  • 50 g masła
Sposób przygotowania:
Wykonanie jest proste. Na samym początku wrzucamy masło i miód który na małym ogniu rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia. Dosypujemy kakao i mieszamy aż do połączenia składników.

Gdy masa będzie wodnista zaczynamy dosypywać po kolei nasze składniki.
Omijamy jedynie czekoladę którą dorzucamy dopiero w momencie gdy nasza "mikstura" troszkę się ochłodzi.

Po dodaniu czekolady wylewamy naszą masę do prostokątnej brytfanki, im większa tym batoniki będą węższe dlatego lepiej nie większą niż 20 cm.

Zostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Najlepiej na noc.

Wyjmujemy z lodówki i kroimy nasze batoniki.
Wkładamy w pergamin, gotowe ! 
Smacznego !






Komentarze