Batoniki musli
" Chwila przerwy, słodkie oderwanie się od świata rzeczywistego i ... brak czegoś słodkiego! Chwila na ogarnięcie tej strasznej sytuacji i nowy pomysł na przepis ! Batoniki musli, robił ktoś kiedyś ? Robi się błyskawicznie a radochy na kolejny tydzień. Idealne do pracy na lunch, do herbaty, na deser. Po prostu smakołyk marzenie - o ile ktoś lubi musli oczywiście. "
- szklanka płatków owsianych
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki płatków kukurydzianych
- pół szklanki płatków ryżowych
- pół szklanki ulubionego musli
- 1/3 szklanki kokosa
- 3 łyżki kakao
- 50 gram wiórków czekoladowych
- Szklanka miodu ( lepiej trochę mniej bo moje batoniki były strasznie słodkie ! )
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
Wykonanie jest proste. Na samym początku wrzucamy masło i miód który na małym ogniu rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia. Dosypujemy kakao i mieszamy aż do połączenia składników.
Gdy masa będzie wodnista zaczynamy dosypywać po kolei nasze składniki.
Omijamy jedynie czekoladę którą dorzucamy dopiero w momencie gdy nasza "mikstura" troszkę się ochłodzi.
Po dodaniu czekolady wylewamy naszą masę do prostokątnej brytfanki, im większa tym batoniki będą węższe dlatego lepiej nie większą niż 20 cm.
Zostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Najlepiej na noc.
Wyjmujemy z lodówki i kroimy nasze batoniki.
Wkładamy w pergamin, gotowe !
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!