Ciasto marchewkowe z ananasem
" Muszę przyznać, że to jedno z moich ulubionych ciast. Zachwyca mnie smakiem i zapachem. Tak samo jak zachwyca mnie pogoda! Czy zauważyliście, że można już spokojnie wyjechać gdzieś na wakacje ? Na uczelni już ferie, tylko teraz czekam na czereśnie ( co roku zrywam i sprzedaję je na targu ) A potem już tylko wyjazdy, wyjazdy i wyjazdy ! Ach, już nie mogę się doczekać ! Dziś zapraszam na Ciasto marchewkowo-ananasowe, powstało dzięki inspiracji blogiem Kwestia Smaku."
Składniki:
- 2 jaja
- 200 g brązowego cukru
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Na początek ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta.
Wciąż ubijając na wysokich obrotach. Do powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa i delikatnie mieszam. Dodaję wcześniej połączone - (przesianą!) mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę ze sobą wszystkie składniki.
Ciasto przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez około 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Smacznego !
bez oleju??? zbawienie Ty moje!!!!
OdpowiedzUsuńTak :) Te z olejem są strasznie ciężkie ;)
OdpowiedzUsuńjutro robię w takim razie ;) dzieki za szybka odp.
OdpowiedzUsuńJak coś to pytaj ;)
OdpowiedzUsuń