Ciasto marchewkowe z ananasem


" Muszę przyznać, że to jedno z moich ulubionych ciast. Zachwyca mnie smakiem i zapachem. Tak samo jak zachwyca mnie pogoda! Czy zauważyliście, że można już spokojnie wyjechać gdzieś na wakacje ? Na uczelni już ferie, tylko teraz czekam na czereśnie ( co roku zrywam i sprzedaję je na targu ) A potem już tylko wyjazdy, wyjazdy i wyjazdy ! Ach, już nie mogę się doczekać ! Dziś zapraszam na Ciasto marchewkowo-ananasowe, powstało dzięki inspiracji blogiem Kwestia Smaku."

Składniki: 
  • 2 jaja 
  • 200 g brązowego cukru 
  • 200 g drobno startej marchewki 
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich 
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) 
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 200 g mąki 
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Na początek ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. 

Wciąż ubijając na wysokich obrotach. Do powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa i delikatnie mieszam. Dodaję wcześniej połączone - (przesianą!) mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę ze sobą wszystkie składniki. 


Ciasto przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez około 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Smacznego !


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!