Sernik Waniliowy z sosem wiśniowym


" No to moi drodzy, na życzenie, dodaje dziś kolejny przepis. Co prawda mało grillowy, ale idealny na rodzinny obiad - tak, tak weekend majowy spędziłam również świętując ze swoją rodziną urodziny mamy :) Dostałoby mi się gdybym podała wiek, powiem tylko, że to taka okrągła ładna liczba - Wszystkiego Najlepszego Mamo ! A przepis wypróbowany i polecany przez wszystkich jedzących ( a trochę ich było ) więc polecam ! Zapraszam na sernik Waniliowy z sosem wiśniowym."
Składniki
Spód: 
  • 1 szklanka mąki 
  • 2 żółtka 
  • 100 gram cukru 
  • 50 g masła, roztopionego 
Masa: 
  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego ew. Twaróg z pudełka 
  • 60 g miękkiego masła 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 6 jajek (wcześniej wyjętych z lodówki) 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • opakowanie cukru waniliowego 
  • 3 łyżki czubate mąki ziemniaczanej 
Sos:
  • 0,5 kg świeżych/mrożonych wiśni 
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 szklanki wody 
Sposób przygotowania:
Spód:
Zaczynamy od wyrobienia ciasta kruchego do wyłożenia formy. Cukier połączyć z żółtkami i dodać do mąki z masłem. Wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 30 min.

Formę przygotować może być okrągła o średnicy 25 cm, ja następnym razem wykorzystam prostokątną - 30 x 25 bo mi ciasto troszkę wypłynęło :)

Masa:
Twaróg przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa razem z miękkim masłem. Jeżeli ktoś korzysta z twarogu z pudełka może również zmiksować masło z serem a następnie wymieszać ze śmietanką. Żółtka ubić z połową cukru a resztę dodać do białka - ubić na pianę (nie na sztywno). Wymieszać twaróg z żółtkami, następnie dodać ekstrakt waniliowy, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, a na koniec połączyć z pianą z białek.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC, na środkową kratkę (na wierzch położyć kawałek folii aluminiowej jeżeli chcemy aby nasz sernik nie zarumienił się na wierzchu ) i piec przez około 70 - 80 minut, aż sernik będzie ścięty, środek sernika może pozostać delikatnie wilgotny. 

Stopniowo uchylać drzwiczki piekarnika i powoli studzić sernik wysuwając go z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć obręcz formy i włożyć sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia. Podawać z syropem wiśniowym.

Przygotowanie sosu:
Do małego rondelka wrzucamy wiśnie i cukier, czekamy aż wszystko się ładnie rozpuści a owoce puszczą sok - gotować 10 minut potem dodać rozpuszczoną mąkę z 1/4 szklanki wody aby sos troszkę zgęstniał.

Smacznego!


Komentarze