Sernik Waniliowy z sosem wiśniowym
" No to moi drodzy, na życzenie, dodaje dziś kolejny przepis. Co prawda mało grillowy, ale idealny na rodzinny obiad - tak, tak weekend majowy spędziłam również świętując ze swoją rodziną urodziny mamy :) Dostałoby mi się gdybym podała wiek, powiem tylko, że to taka okrągła ładna liczba - Wszystkiego Najlepszego Mamo ! A przepis wypróbowany i polecany przez wszystkich jedzących ( a trochę ich było ) więc polecam ! Zapraszam na sernik Waniliowy z sosem wiśniowym."
Składniki
Spód:
- 1 szklanka mąki
- 2 żółtka
- 100 gram cukru
- 50 g masła, roztopionego
Masa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego ew. Twaróg z pudełka
- 60 g miękkiego masła
- 200 ml śmietany kremówki
- 6 jajek (wcześniej wyjętych z lodówki)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
Sos:
- 0,5 kg świeżych/mrożonych wiśni
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Spód:
Zaczynamy od wyrobienia ciasta kruchego do wyłożenia formy. Cukier połączyć z żółtkami i dodać do mąki z masłem. Wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 30 min.
Formę przygotować może być okrągła o średnicy 25 cm, ja następnym razem wykorzystam prostokątną - 30 x 25 bo mi ciasto troszkę wypłynęło :)
Masa:
Twaróg przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa razem z miękkim masłem. Jeżeli ktoś korzysta z twarogu z pudełka może również zmiksować masło z serem a następnie wymieszać ze śmietanką. Żółtka ubić z połową cukru a resztę dodać do białka - ubić na pianę (nie na sztywno). Wymieszać twaróg z żółtkami, następnie dodać ekstrakt waniliowy, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, a na koniec połączyć z pianą z białek.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC, na środkową kratkę (na wierzch położyć kawałek folii aluminiowej jeżeli chcemy aby nasz sernik nie zarumienił się na wierzchu ) i piec przez około 70 - 80 minut, aż sernik będzie ścięty, środek sernika może pozostać delikatnie wilgotny.
Stopniowo uchylać drzwiczki piekarnika i powoli studzić sernik wysuwając go z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć obręcz formy i włożyć sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia. Podawać z syropem wiśniowym.
Przygotowanie sosu:
Do małego rondelka wrzucamy wiśnie i cukier, czekamy aż wszystko się ładnie rozpuści a owoce puszczą sok - gotować 10 minut potem dodać rozpuszczoną mąkę z 1/4 szklanki wody aby sos troszkę zgęstniał.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!