Pancakes I


" Późne śniadanie - ostatnio to u mnie normalne. Powiem szczerze, że od następnego tygodnia będę miała duże problemy ze wstawaniem na uczelnie. A o pracy w weekend nie wspomnę. No cóż, czas się przyzwyczajać. Dziś na śniadanie, za pomysłem (eweny), zrobiłam Amerykańskie Naleśniki. Miałam ochotę na słodkie śniadanie, a o dziwo, mimo wcześniejszych chęci, nigdy ich jeszcze  nie robiłam.  "

Składniki:
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g śmietany
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 25 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
  • olej do smażenia - kilka kropelek !
  • cukier puder do posypania
Dodatkowo na sos:
  • 0,5 kg świeżych wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Trochę jak przy muffinach - wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą - mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. 

Mokre składniki - jajka, śmietanę oraz rozpuszczone masło (ewentualnie olej) ubijamy w misce i dodajemy do suchych składników, dalej ubijając na gładką masę. 

I tyle - możemy smażyć (chociaż podobno można wstawić na noc do lodówki i zrobić je dopiero rano co jest dużym udogodnieniem dla mamy która chcę na śniadanie zrobić dzieciom słodkie naleśniki)


Na rozgrzaną lekko wysmarowaną olejem patelnie nakładamy czubatą łyżkę masy ( powinny nam się zmieścić 4 placki) i smażymy ok minuty z jednej strony, do momentu , gdy zaczną pojawiać się bąbelki, wtedy placki przewracamy za pomocą łopatki i smażymy z drugiej strony.


No i tak do wyczerpania ciasta. 


Przygotowanie sosu wiśniowego :

Do małego rondelka wrzucamy wiśnie i cukier, czekamy aż cukier się ładnie rozpuści a owoce puszczą sok - gotujemy ok. 10 minut potem dodać rozpuszczoną mąkę z 1/4 szklanki wody aby sos troszkę zgęstniał. Chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. 


Gotowe placuszki polewamy sosem wiśniowym, albo jemy ze świeżymi owocami.
Smacznego !


Komentarze