Pancakes I
" Późne śniadanie - ostatnio to u mnie normalne. Powiem szczerze, że od następnego tygodnia będę miała duże problemy ze wstawaniem na uczelnie. A o pracy w weekend nie wspomnę. No cóż, czas się przyzwyczajać. Dziś na śniadanie, za pomysłem (eweny), zrobiłam Amerykańskie Naleśniki. Miałam ochotę na słodkie śniadanie, a o dziwo, mimo wcześniejszych chęci, nigdy ich jeszcze nie robiłam. "
Składniki:
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 50 g cukru pudru
- 2 jajka
- 100 g śmietany
- 50 g jogurtu naturalnego
- 25 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
- olej do smażenia - kilka kropelek !
- cukier puder do posypania
Dodatkowo na sos:
- 0,5 kg świeżych wiśni
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Trochę jak przy muffinach - wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą - mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
Mokre składniki - jajka, śmietanę oraz rozpuszczone masło (ewentualnie olej) ubijamy w misce i dodajemy do suchych składników, dalej ubijając na gładką masę.
I tyle - możemy smażyć (chociaż podobno można wstawić na noc do lodówki i zrobić je dopiero rano co jest dużym udogodnieniem dla mamy która chcę na śniadanie zrobić dzieciom słodkie naleśniki)
Mokre składniki - jajka, śmietanę oraz rozpuszczone masło (ewentualnie olej) ubijamy w misce i dodajemy do suchych składników, dalej ubijając na gładką masę.
I tyle - możemy smażyć (chociaż podobno można wstawić na noc do lodówki i zrobić je dopiero rano co jest dużym udogodnieniem dla mamy która chcę na śniadanie zrobić dzieciom słodkie naleśniki)
Na rozgrzaną lekko wysmarowaną olejem patelnie nakładamy czubatą łyżkę masy ( powinny nam się zmieścić 4 placki) i smażymy ok minuty z jednej strony, do momentu , gdy zaczną pojawiać się bąbelki, wtedy placki przewracamy za pomocą łopatki i smażymy z drugiej strony.
No i tak do wyczerpania ciasta.
Przygotowanie sosu wiśniowego :
Do małego rondelka wrzucamy wiśnie i cukier, czekamy aż cukier się ładnie rozpuści a owoce puszczą sok - gotujemy ok. 10 minut potem dodać rozpuszczoną mąkę z 1/4 szklanki wody aby sos troszkę zgęstniał. Chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowe placuszki polewamy sosem wiśniowym, albo jemy ze świeżymi owocami.
Przygotowanie sosu wiśniowego :
Do małego rondelka wrzucamy wiśnie i cukier, czekamy aż cukier się ładnie rozpuści a owoce puszczą sok - gotujemy ok. 10 minut potem dodać rozpuszczoną mąkę z 1/4 szklanki wody aby sos troszkę zgęstniał. Chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowe placuszki polewamy sosem wiśniowym, albo jemy ze świeżymi owocami.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!