Muffiny miętowe z kawałkami mlecznej czekolady
"Dzisiaj tak szybciutko. Sesja się zbliża, w pracy dużo roboty, więc niestety mniej czasu na wstawianie nowych przepisów co strasznie mnie smuci. Ale na spokojnie, ciągle piekę, więc w tyle nie zostaje! A i na wstawienie przepisu w końcu nadejdzie pora. W związku z kwitnieniem wszystkich moich wspaniałych ziół, postanowiłam je jakoś wykorzystać. Na pierwszy ogień poszła mięta. Wspominałam już, że połączenie mięty i czekolady to chyba najlepsze połączenie nie świecie. No jeszcze truskawki z czekoladą też dorównują temu smakowi. Dzięki mojemu wspaniałemu zakupowi 2000 papilotek, dostrzeżecie zapewne fakt, że będzie w najbliższej przyszłości naprawdę dużooo babeczkowych przepisów. Dziś kolejne - miętowo - czekoladowe."
Składniki :
- szklanka mleka
- kilka listków świeżej mięty
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- tabliczka posiekanej mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od posiekania mięty i wrzucenia jej do mleka.
Musimy podgrzać na małym ogniu, pilnując żeby mleko nie zaczęło się gotować. Po chwili zdejmujemy garnek z ognia i studzimy przez około 10 minut, po tym czasie odcedzamy listki (można je jeszcze wycisnąć nad mlekiem, tak żeby wydobyć z nich jak najwięcej smaku).
W misce, ucieramy łyżką cukier z mlekiem, później dodajemy olej, mąkę, proszek od pieczenia, sodę i sól i mieszamy do połączenia się składników.Dodajemy czekoladkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do foremki włożyć papilotki i wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 20 minut.
Smacznego!
Musimy podgrzać na małym ogniu, pilnując żeby mleko nie zaczęło się gotować. Po chwili zdejmujemy garnek z ognia i studzimy przez około 10 minut, po tym czasie odcedzamy listki (można je jeszcze wycisnąć nad mlekiem, tak żeby wydobyć z nich jak najwięcej smaku).
W misce, ucieramy łyżką cukier z mlekiem, później dodajemy olej, mąkę, proszek od pieczenia, sodę i sól i mieszamy do połączenia się składników.Dodajemy czekoladkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do foremki włożyć papilotki i wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 20 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!