Pizza tradycyjna

"Kiedyś zatytułowałam ten post "Trochę Włoch", ale teraz już wiem, że ta pizza nic z Włochami nie ma wspólnego. Ale mimo wszystko jest super ! No i nie trzeba wydawać 35 zł za rozmiar XXL  Wracam do tego przepisu przynajmniej raz na miesiąc, dlatego uznałam, że warto go również Wam zaproponować"




Pizza Tradycyjna 



Składniki:
  •   1,5 szkl mąki,
  •   3 dkg drożdży,
  •   3 łyżeczki oleju,
  •   0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej,
  •   0,5 łyżeczki soli,
  •   0,5 łyżeczki cukru.


 
Przygotowanie :
Jeżeli ciasto na drożdżach to wiadomo,że składniki muszą mieć temperaturę pokojową tak mówię tylko jakby ktoś tego nie wiedział.

Na początek musimy włączyć piekarnik,  ponieważ w czasie przygotowywania ciastarównomiernie się nagrzeje (A to też ma swoje znaczenie).
 Temperatura jakiejpotrzebujemy to 225 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę,kruszymy drożdże, wlewamy olej, wsypujemy sól i cukier. I zagniatamy .
Na jednej ze stron znalazłam pomysł wyrabiania ciasta mikserem
( dolewając wodę w miarę uznania, ażwszystko się połączy w jednolitą masę).
Po użyciu miksera  ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy podsypując mąką aż będzie mięciutkie i gładkie.
 Zostawiamy wmisce pod ściereczką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu.


Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy ( łatwiej zwiększy swą objętośc i będzie pulchniejsze ).
Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza.


Sos :
Ja użyłam sosu pomidorowego z ziołami : bazylia, oregano, sól i pieprz.


Co to rodzaju pizzy , niech każdy położy na nią to co według niego jest najlepsze
W naszym przypadku (moim i eM.) był to oczywiście ser właściwie dwa rodzaje gouda i Edamski, szynka, pieczarki i u Mateusza to było chilli albo coś równie pikantnego.
Ja polecam Oregano i przyprawę do pizzy ale nie mieloną ! jest okropna :|
Nie ma w ogóle aromatu .

 
Pizzę piekę od 15 do 40 minut w temp. 225 stopni C. w zależności od grubości ciasta .Pamiętajcie ,że każdy piekarnik jest inny ! Ciasto rozkładam na blasze z piekarnika pokrytej sreberkiem. Ważne jest aby ciasto się nie kleiło, bo może przywrzeć do sreberka.



" I tak, wiem, wiem, że to nie jest żaden słodki wypiek, ale ciasto jest? Jest ! Więc się liczy :D
Miłego kucharzenia ! "

Komentarze