Świderki truskawkowe


" Odpoczynek w pełni, mam przynajmniej taką nadzieję! A ja na szczęście mam w końcu chwilę czasu, żeby podzielić się z Wami jednym z moich świątecznych przepisów. Jest łatwy, nie wymaga zbyt dużo wysiłku. Idealny jeżeli planujemy robić dwie rzeczy na raz. Serio ! Zaraz dowiecie się dlaczego - oto on. Świderki truskawkowe."

Składniki:
  • 500 g mąki poznańskiej
  • szczypta soli
  • 180 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 60 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • twarda marmolada (taka nie wypłynie z rurek podczas pieczenia)
Sposób przygotowania:
Na sam początek musimy drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, odstawić pod przykryciem na około 10 minut do wyrośnięcia, co daje nam parę minut na zajęcie się czymś innym.

W międzyczasie utrzeć miękkie masło z żółtkiem, białkami, cukrem waniliowym i łyżką oleju. To dosłownie 2 minutki :)

Dodać wyrośnięte drożdże i skończyć ucieranie. Wsypać mąkę, dodać sól i zagnieść dość luźne ciasto.Rozwałkować, można kroić na kwadraty o boku 10 cm, wtedy wyjdą nam takie śmieszne rurki. Albo możecie po prostu zrobić jeden duży kwadrat albo prostokąt. Środek każdego posmarować grubo marmoladą zostawiając jeden z boków wolny. Zwinąć w rurki, te większe pokroić na mniejsze kawałki, Ułożyć na blaszce i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Tak, tak znowu przerwa.

Po tym czasie wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 20 minut (do zrumienienia).
Smacznego!





Komentarze