Świderki truskawkowe
" Odpoczynek w pełni, mam przynajmniej taką nadzieję! A ja na szczęście mam w końcu chwilę czasu, żeby podzielić się z Wami jednym z moich świątecznych przepisów. Jest łatwy, nie wymaga zbyt dużo wysiłku. Idealny jeżeli planujemy robić dwie rzeczy na raz. Serio ! Zaraz dowiecie się dlaczego - oto on. Świderki truskawkowe."
Składniki:
- 500 g mąki poznańskiej
- szczypta soli
- 180 g masła
- 1 łyżka oleju
- 60 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki letniego mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- twarda marmolada (taka nie wypłynie z rurek podczas pieczenia)
Sposób przygotowania:
Na sam początek musimy drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, odstawić pod przykryciem na około 10 minut do wyrośnięcia, co daje nam parę minut na zajęcie się czymś innym.
W międzyczasie utrzeć miękkie masło z żółtkiem, białkami, cukrem waniliowym i łyżką oleju. To dosłownie 2 minutki :)
Dodać wyrośnięte drożdże i skończyć ucieranie. Wsypać mąkę, dodać sól i zagnieść dość luźne ciasto.Rozwałkować, można kroić na kwadraty o boku 10 cm, wtedy wyjdą nam takie śmieszne rurki. Albo możecie po prostu zrobić jeden duży kwadrat albo prostokąt. Środek każdego posmarować grubo marmoladą zostawiając jeden z boków wolny. Zwinąć w rurki, te większe pokroić na mniejsze kawałki, Ułożyć na blaszce i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Tak, tak znowu przerwa.
Po tym czasie wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 20 minut (do zrumienienia).
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!