Tiramisu I



"Nie można ciągle myśleć o świętach skoro pozostało do nich ponad 8 dni! Trzeba czerpać przyjemności na co dzień ! Szczególnie jeśli mowa o jedzeniu, na tym nie można oszczędzać, no bo po co? Dzisiaj mam dla Was przepis wymagający troszkę pracy, ale z jakże pysznym efektem końcowym :) Większość z Was na pewno jadło chociaż raz w życiu to ciacho. Jeszcze nie spotkałam się z tak samo smakującym tiramisu, każdy ma inny pomysł na stworzenie tego dzieła i dobrze!"


Składniki na ciasto:

  • 3 jajka 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 6 łyżek cukru 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem :
  • 2 serki mascarpone (po 200 g) 
  • 100 g gęstej śmietany 36% 
  • 2 żółtka, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 50 g likieru migdałowego 
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. 
Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Aby przygotować krem należy: kawę zaparzyć w szklance wody, dodać likier migdałowy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać serek mascarpone, śmietanę i ewentualnie amaretto. Wszystko dokładnie wymieszać.

Pieczemy w 170*C 35 minut. Po ostygnięciu musimy przekroić biszkopt na 2 lub 3 plastry wysmarować kremem posypać kakao i włożyć do lodówki na godzinkę lub dwie aby nie było kłopotów podczas krojenia.
Smacznego!






Komentarze