Tiramisu I
"Nie można ciągle myśleć o świętach skoro pozostało do nich ponad 8 dni! Trzeba czerpać przyjemności na co dzień ! Szczególnie jeśli mowa o jedzeniu, na tym nie można oszczędzać, no bo po co? Dzisiaj mam dla Was przepis wymagający troszkę pracy, ale z jakże pysznym efektem końcowym :) Większość z Was na pewno jadło chociaż raz w życiu to ciacho. Jeszcze nie spotkałam się z tak samo smakującym tiramisu, każdy ma inny pomysł na stworzenie tego dzieła i dobrze!"
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem :
- 2 serki mascarpone (po 200 g)
- 100 g gęstej śmietany 36%
- 2 żółtka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 50 g likieru migdałowego
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Aby przygotować krem należy: kawę zaparzyć w szklance wody, dodać likier migdałowy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać serek mascarpone, śmietanę i ewentualnie amaretto. Wszystko dokładnie wymieszać.
Pieczemy w 170*C 35 minut. Po ostygnięciu musimy przekroić biszkopt na 2 lub 3 plastry wysmarować kremem posypać kakao i włożyć do lodówki na godzinkę lub dwie aby nie było kłopotów podczas krojenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!