Biszkoptowy raj z jabłkami
"Kolejne idealne ciasto na każdą okazję. U mnie biszkopt na pewno zawita na świątecznym stole, ze względu na smak i ze względu na lekko strawną dietę. Biszkopt jest idealny dla osób które dbają o swój organizm - to chyba najlżejsze ciasto na świecie ( nie mówię o kaloriach bo szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia ile kalorii ma mój biszkopt, znalazłam, że w 100 gramach biszkoptu jest około 312 kcal ) No ale to taka ciekawostka - niesprawdzona. Biszkopt idealnie komponuje się z każdym rodzajem owoców - ja tym razem zrobiłam Biszkopt z jabłkiem."
Składniki :
- 6 jajek
- 130 g cukru
- 0 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mielonych migdałów
- owoce : jabłka - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
Ubijamy z białek pianę ( na dwa białka dodajemy jedną łyżkę lodowatej wody). Miksujemy do momentu gdy piana będzie całkowicie sztywna.
Masa żółtkowa - żółtka + cukier + na dwa żółtka jedna łyżka gorącej wody. W fachowych przepisach jest podawane żeby żółtka ubijać w kąpieli wodnej (miseczka wstawiona jest do naczynia napełnionego gorącą wodą ). Tak też proponuje Wam to zrobić.
Po ubiciu wystawiamy z kąpieli i stawiamy miseczkę na ściereczce.
Teraz do żółtek dodajemy zmielone migdały i mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną (mówię o naszym przepisie , jeżeli robicie inny biszkopt to teraz też dodaje się tłuszcz).
Na sam koniec do naszej masy dodajemy połowę piany z białek i ostrożnie mieszamy (nie za długo by powietrze z piany nie uleciało). Następnie dodajemy drugą połowę piany i mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone w półksiężyce jabłka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na 30 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!