Babka piaskowa waniliowo - czekoladowa
" Świątecznych wypieków ciąg dalszy. Jedno zostało zjedzone to drugie musi wejść na to miejsce. Tym razem proponuje Wam Pyszną piaskową babę waniliowo-czekoladową. Od małego mam do czynienia z tym wypiekiem, dodatki oczywiście co jakiś czas zmieniam, ale ogólnie piaskowiec od zawsze króluje na moim świątecznym stole (kiedyś również i niedzielnym - teraz niestety nie ma na to czasu). Reguła jest prosta - tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami a zamiast mąki pszennej dodajemy ziemniaczaną, dzięki czemu ciasto będzie takie puszyste i kruche jak nigdy. Chyba to co najważniejsze już wiecie - to teraz czas na przepis na Babkę waniliowo-czekoladową."
Składniki:
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (może być zmieszana z małą ilością mąki tortowej)
- pół szklanki cukru
- pół kostki masła lub margaryny
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 tabliczki ciemnej czekolady ( ja dałam mleczną)
- 3 łyżki kakao
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesiana mąkę. Dokładnie wymieszać. Tłuszcz roztopić i ostudzić. Wlać cienkim strumieniem do masy. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dosypać zmieloną czekoladę i kakao. Wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dosypać zmieloną czekoladę i kakao. Wymieszać.
Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy, najpierw jasne potem ciemne ciasto - można się pobawić patyczkiem i porobić różne wzory.
Piec około 40 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odchodzić od brzegów) w temperaturze 160-180 'C. Ja piekłam około 45 - czekolada się tak rozpuściła, że musiałam troszkę potrzymać w wyższej temperaturze.
Smacznego !
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!