Babeczki jabłkowe



" Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu młyn i to nie do końca przed świąteczny... Remont w pełni, niestety. Ale to nie zmienia faktu, że moja głowa jest pełna nowych przepisów. Tylko czekam aż będę mogła na stałe zagościć w kuchni. :) I nie mówię tu tylko o przed świątecznych wypiekach bo tak się przyjemnie składa, że mam wolne do 9 maja no w sumie to do 7 ale na uczelnie idę dopiero od poniedziałku, więc jakby nie patrzeć - w końcu luz ! A i jakiś grill wpadnie niebawem na pewno... Ogólnie będzie się działo. Ale skupmy się na świętach, bo przecież oto tu tak naprawdę teraz chodzi. Czyli tak, przepis na babkę jest, na szarlotkę jest, na babeczki ? Jest, ale babeczek nigdy za wiele. Lubię je chyba ze względu na ich prościznę, smak, kurcze, za całokształt ! Dobra, muszę, muszę podać kolejny przepis. Dziś Babeczki Jabłkowe."

Składniki suche:
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 0,5 łyżeczki sody 
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki płynne:
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 3 jaja 
  • 1 szklanka cukru ( może być brązowy) 
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego 
  • 2 szklanki musu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180`C.
Wszystkie suche składniki  połączyć ze sobą w oddzielnej misce, t.j. Mąka + soda+ proszek + sól + cynamon.


W drugiej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki płynneOlej + jajka + cukier + cukier cynamonowy + po wymieszaniu na koniec mus jabłkowy.


Na sam koniec do miski z musem dorzucamy mąkę z przyprawami i mieszamy łyżką.
Pieczemy  w papilotkach 25 minut w 180`C.
Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo bardzo dobre! Co prawda zamiast musu sama ztarłam jabłka i przez to babeczki były bardzo mokre, musiały się dłużej piec ale wyszły pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!