Przepis na racuchy bez drożdży
Nie wiem jak Wy, ale coś czuję, że mimo małego szkraba u boku, po zakończeniu kwarantanny, na wadzę zobaczę kilka zbędnych kilogramów więcej. Świeże chleby, placki, naleśniki, ciasta, to nie zniknie. I choć wiem, że biała mąka to złooo, nie potrafię odmówić szybkiej alternatywy dla kanapek czy jajecznicy. Szczególnie, gdy jest to takie smaczne i proste! Dziś tradycyjnie, z jabłkami, ale oczywiście możecie dodać inne owoce (maliny, banany, borówki). Zobaczcie, co akurat macie w swojej domowej spiżarni i do dzieła!
Składniki na racuchy bez drożdży:
- 300 g mąki pszennej
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2 wiejskie jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 jabłka
- cukier puder do posypania racuchów
Sposób przygotowania racuchów:
Do misi wsypujemy mąkę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jogurt, jajka i mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę którą dodajemy do ciasta.
Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Zdejmujemy na ręcznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!