Przepis na chałkę

- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 15 g świeżych drożdży (ewentualnie 7 g drożdży suchych)
- 1 wiejskie jajko
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 60 g masła
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
Etap 1:
Do kubka z lekko ciepłym mlekiem dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Etap 2:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajko, miękkie masło i drożdże ( wyrośnięty zaczyn). Ciasto wyrabiamy (u nas rzemieślniczo - za pomocą rąk, ale oczywiście można użyć haka).
Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
Etap 3:
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło, cukier i mąkę zagniatamy tworząc małe okruszki - odstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Formujemy 3 wałki o długości około 40 cm - zaplatamy tworząc warkocz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chałkę przykrywamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy ją roztrzepanym jajkiem i posypujemy gotową kruszonką - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!