Przepis na chałkę


Wielka szkoda, że na co dzień nie mieliśmy do tej pory czasu na domowe pieczywo. Oczywiście, na święta i od wielkiego dzwonu, domowy chlebek na naszym stole się pojawiał, ale w czasach, gdy w domu zostać należy, cóż, nie warto wychodzić po jeden chleb. Zdrowiej i bezpieczniej zrobić go samemu. Pan Mąż ostatnio szaleje z wypiekami, śmiem twierdzić, że pozostawię domową piekarnię w jego rękach - tak będzie bezpieczniej. Zresztą, zobaczcie na tą chałkę! Była tak pyszna, że zjedliśmy ją całą na kolacje, poezja!


Przepis na chałkę:
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży (ewentualnie 7 g drożdży suchych)
  • 1 wiejskie jajko
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g masła
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
Sposób przygotowania chałki:Jeżeli przygotowujecie chałkę z suchymi drożdżami, ten etap możecie pominąć.

Etap 1:
Do kubka z lekko ciepłym mlekiem dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.

Etap 2:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajko, miękkie masło i drożdże ( wyrośnięty zaczyn). Ciasto wyrabiamy (u nas rzemieślniczo - za pomocą rąk, ale oczywiście można użyć haka).
Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

Etap 3:
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło, cukier i mąkę zagniatamy tworząc małe okruszki - odstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Formujemy 3 wałki o długości około 40 cm - zaplatamy tworząc warkocz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chałkę przykrywamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy ją roztrzepanym jajkiem i posypujemy gotową kruszonką - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Smacznego!




Komentarze